Няма свобода без сигурност

Няма свобода без сигурност | StandartNews.com

Валдемар Киндлер е бивш президент на полицията на федерална провинция Бавария. От 1975 до 1987 г. заема различни ръководни длъжности в полицейския президиум в Мюнхен. От 1987 до 1992 г. е вицепрезидент на Баварската криминална служба, после работи в баварското МВР. През 2007 г. става президент на Баварската полиция и заема тази длъжност до пенсионирането си през 2013 г. Днес той е съветник на вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер.

- Г-н Киндлер, бяхте няколко дни в България, какви са ви впечатления и какви срещи успяхте да проведете?
- От 25 години идвам в България и имам контакти с българското МВР. Познавам и вашия премиер Бойко Борисов от доста време. Осъществили сме различни проекти и продължаваме да имаме много тясно сътрудничество. През тези 25 години доста неща в България се промениха в положителен аспект. Но има и проблеми, които би трябвало да бъдат решени.
- Кои например?
- Например разделянето на Криминална от Охранителна полиция.
- Но това сега ще се промени със закон.
- И което е добре, защото аз преди 20 години направих тази реформа в Баварската полиция и ги обединих. Това се оказа изключително полезно.
- В България сега има дебат относно мястото на ГДБОП. Може ли непрекъснатото местене на службата между МВР и ДАНС да й навреди?
- Това са две абсолютно различни сфери, от една страна, имаме борба с организираната престъпност, а от друга - служба за националната сигурност. От чисто професионална гледна точка борбата с организираната престъпност е чисто полицейска дейност. И това е практика почти навсякъде в Европа.
- Какво е вашето обяснение за решението на предишните управляващи да преместят антимафиотите в ДАНС?
- Не съм запознат със стратегията, която е била част от тази идея. Но може би те са искали по-прикрито да се водят разследванията с организираната престъпност. Би било добре експертите, които са се занимавали с борбата с организираната престъпност, да се върнат отново в МВР и да продължат.
- Доколко бежанците са заплаха за България и за цяла Европа, какво е експертното ви мнение?
- Проблемът с бежанците е икономически и социален. За съжаление те представляват потенциална опасност за сигурността на Европа, защото не можем да изключим, че сред тях може да има хора, които са били специално обучени в съответните терористични клетки. Ние имаме същия проблем в Германия, защото наши граждани са се завърнали от такива лагери в Афганистан или в съответните бази на Ислямска държава. Де факто те са като бомби със закъснител, защото ние не знаем дали в някакъв момент няма да се активират.
- Немски граждани сражават ли се на страната на Ислямска държава?
- Да, те са с друг произход, но имат наше гражданство. Затова германското правителство предвиди закон, който трябва да се обсъди в парламента. Но идеята е да се инкриминира пътуването и участието в такива лагери. И по този въпрос разговарях в България, но основната тема беше полицейската.
- След атентата в Париж дали Европа ще заложи на сигурността или на свободата?
- Проблемът беше актуален и преди атентатите в Париж, но доста се изостри. Няма свобода без сигурност. Ако вечер ви е страх да излезете на улицата, защото тя не е сигурна, вече свободата ви е ограничена. Но ние в никакъв случай не искаме да направим полицейски държави. И не става дума да се следи цялото население, а само определени хора, за които има подозрения. Нашето общество става все по-анонимно. И все пак цялото това следене трябва да е базирано на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай