Нови правила в блока! Страшна глоба, ако не регистрираш кучето

Закон въвежда нов ред между съседите

Нови правила в блока! Страшна глоба, ако не регистрираш кучето | StandartNews.com

Нови правила в блока. Страшна глоба чака всеки обитател на апартамент, който не е регистрирал кучето си. Мярката бе въведена със закон, приет от депутатите преди дни. Промените, свързани с етажната собственост, са част от условията страната ни да получи втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

По-малък кворум, за да се проведе събрание на блока. И глоба, ако собственици или наематели не впишат себе си или домашния си любимец в книгата на етажната собственост, предвиждат поправките.

Малкият Лари е пълноправен обитател на блока, в който живее - вписан е при домоуправителя и собственичката му плаща шест лева месечна такса и за него. „Той излиза, както аз излизам. Асансьор ползва, върви, както всички. Така че би трябвало да се плаща“, отбелязва пред бТВ Лили Йонова.

Новото за живущите в апартаментите и за домашните им любимци е, че вписването ще става чрез специална декларация в 15-дневен срок. В противен случай има глоба между 50 и 250 лв.

„Ще правим нова домова книга. Имаме и други кучета в кооперацията, но аз ще се регистрирам“, твърди Лили Йотова.

Съществена промяна е и създаването на специален регистър на домоуправителите, смятат от бранша.

„Със сигурност няма да доведе до по-добра поддръжка на самата етажна собственост. Трябваше да се помисли основно в посока правомощията на домоуправителите. Тоест в разширяване на тези правомощия. В развитите общества е немислимо да не си платиш таксата за месеца“, смята Мартин Димитров от Асоциацията на домоуправителите.

И още - за провеждане на събрание ще е нужно мнозинство от 51%, а не 67% - както беше досега. С това мнозинство ще могат да се взимат и решения за ремонти, например.

„Това няма да проработи. Има по-млади хора с по-добри възможности, но има възрастни, които нямат възможности“, обяснява Росен Симеонов.

Друга новост е, че на събранията на входа може да се присъства и онлайн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай