Сряда,

Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

От: СТАНДАРТ -
813
Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"
A
A
A

Нови подробности за спирането на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" даде Агенцията за ядрено регулиране. Тя разпространи допълнителна информация за аварийното спиране чрез задействане на аварийната защита на реактора на блок 5, което се случи по-рано днес.

Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация. Събитието не е довело до промяна на радиационната обстановка, уверява  агенцията.

"На 22.06.2022 г. блок 5 работи на номинална мощност. В 06:05 часа се задейства аварийна защита на реактора. Задействането на защитата е вследствие на загуба на електрическо захранване на секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране от системата за управление и защита (ОР СУЗ). Загубата на захранване на секциите е поради задействане на електрическа защита от повишено напрежение", уточняват от АЯР.

Повишаването на напрежението се дължи на неизправност във възбудителната система на генератора на блока. Неизправността е довела до нарастване на напрежението на секции нормална експлоатация 6 kV, от които се захранват и секциите, обезпечаващи работата на органите за регулиране, уточняват от Агенцията.

Реакторът е приведен в подкритично състояние. Не са установени отклонения в работата на технологичните системи и алгоритмите на проектните защити. Предприети са действия за установяване на причината за възникване на неизправността във възбудителната система на генератора, уверяват от АЯР.

От Агенцията публикуваха и оценка на събитието по международна скала за ядрени е радиационни събития (ИНЕС). Аварията е оценена под скалата/Ниво 0 "Без значимост за безопасността".

По-рано през деня от АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че авария е изключила пети блок на Централата от енергийната система на страната.

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа, написаха от АЕЦ. И увериха: След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички