Нова идея! Заплати по региони

Най-важната новина за месечните пари! Засяга всички

Нова идея! Заплати по региони | StandartNews.com

От днес минималната работна заплата е 933 лева. За първи път тя се определя не по решение на правителството, а на базата на формула и е част от средната работна заплата в страната.

Увеличението спрямо миналата година е почти 20% и на практика това е най-голямата стъпка, която се прави при минималната заплата.

Очаква се около половин милион души да са на минимална работна заплата през 2024 г., изчисляват от Института за пазарна икономика.

Според тях е добре да се мисли за минимална заплата по региони. „Имаме по-скоро едно усещане, че едно основно ястие в София струва 15-ина лева, а в Монтана около 6-7 лева, но доколкото нямаме данни – можем само да спекулираме по този не научен начин”, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според Николов механичното увеличение на минималното възнаграждение води до два проблема – първо, не е изключено много от работниците и бизнесите да минат в сивия сектор и да не плащат данъци и осигуровки. От друга страна – в много региони минимумът ще доближава средната заплата.

„Виждаме постепенно едно много сериозно сближаване по области до минималната. Като на места като Видин, Монтана, като Кюстендил, Силистра – тя вече надхвърля 70% от средната заплата”, казва Николов.

Въпреки това увеличение България остава с най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
17 Коментара
Аделе
преди 3 месеца

Що не вземем да събираме капачки за депутатите ,че все им не стига ,божееее завалиите!

Откажи
codegad
преди 3 месеца

Пълни гнусни лъжи. Заплати минимални за всички градове, да не говорим за София Тук никой не работи за минимална заплата

Откажи
Лъчо
преди 3 месеца

Елате вище във Велико търново община Павликени да видите какви мизерни заплати вземаме

Откажи
Tonkata
преди 3 месеца

Така като те гледам колко си неграмотен, не заслужаваш и увеличение.

Откажи
преди 3 месеца

BСЪЩТНОСТ МИН. ЗАПЛАТА Е С ДАНЪЦИТЕ Е 720 ЛВ. ! ЗАЩО МИН. ЗАПЛАТА ИМА ДАНЪК ? ПИТАМ КИРО И КОКОРЧО ? ТОВА Е ИЗМАМА !

Откажи
Tonkata
преди 3 месеца

В коя държава няма данък над дохода да ми обясниш?

Откажи
Марияна Миланова
преди 3 месеца

Добре се увеличават минималната заплата, заплатите на учители, служители на НКЖИ и т.н. Дали някой ще обърне внимание на общинските служители, които получават около 1300 лева. До кога няма да се начислява прослужено време? Специално за мен с 41 годишен стаж, това са с 35% по-малка заплата.

Откажи
...
преди 3 месеца

Даже са ви много на вас общинарите! Вие сте там за да изпълнявате молбите и заявленията на хората, а не правите това качествено. Все грешите, постоянно бъркате, така, че са ви много.

Откажи
...
преди 3 месеца

И като си с 41 години стаж за къде да ти увеличават заплатата, няма ли да пуснеш кокала? Като е толкова лошо, защо седиш там 41 години???

Откажи
Ани
преди 3 месеца

Като се оплаква от заплатата, да отиде в производството... но там трябва да работи сериозно, а не по цял ден да обикаля канцелариите и да пие кафета...

Откажи
Горките общинари
преди 3 месеца

Нищо не вършат и наглеят за още пари.. с този 41 годишен стаж какво успя да допринесеш за града си ??

Откажи
Кирчо
преди 3 месеца

Предлагам във Видин и Монтана двапъти по висока мин. от колкото в София! Иначе няма смисъл!

Откажи
Спортен коментатор
преди 3 месеца

Пробен коментар.

Откажи
Тъп шоп
преди 3 месеца

И аз така предлагам. В София по- ниски заплати, защото се работи много по- малко и по- некачествено. Има много работна ръка. Абе най- добре привинцията да се отдели в собствена държава, време е.

Откажи
Митев
преди 3 месеца

Имам чувството,че някой профани учили не знам къде си,не живеят в България,ако една вечеря струва в София 15лева,а Монтана 7, излиза че в Монтана живеят по богати хора от София и всичко е "цветя и рози",ха,ха,ха.....

Откажи