Нов хит: Лилавите храни

Нов хит: Лилавите храни | StandartNews.com

Лилавият дъжд на Принс е безсмъртен. Парчето на Ирина Флорин в същата палитра се оказа едно най-добрите в най-новата ни попмузика. Цветът на монарсите владее стайлинга от много сезони насам - от аксесоарите до интериора. Но какво всъщност означава лилавият цвят за психиката и физиката ни? Освен че е символ на илюзията и фантазията, съчетава романтика и флирт.

Сякаш се старае да обедини импулсивната победоносност на червеното и меката отстъпчивост на синьото, за да слее желания и мечти. Според познавачите на посланията, жената в лилаво влияе на околните, но е склонна да се подаде и на техните идеи. Напълно е доказано, че лилавото забавя дишането и увеличава продължителността на издишването, контролира пулса, увеличава издръжливостта на сърцето и кръвоносните съдове. Увеличава работоспособността, подобрява съня, стимулира потребност от духовно развитие. В Азия и Африка, където са по-склонни към емоционалност и мистика, уважението към пурпурното е няколко степени по-високо от това в Европа и Америките. На черния и жълтия континент вече консумират лилави храни, произведени по абсолютно природен начин. През последните години хората търсят какви ли не чудодейни свойства в храните - за да предотвратят или забавят рака, диабета и сърдечните заболявания. За да се отърват от биреното коремче навреме за лятото, от целулита или младежкото акне.

Всички сляпо се нахвърлят към храните с етикет "био" - без изобщо да се замислят дали те наистина са толкова чисти, свежи и девствени от към химия, за каквито ги представят по брошурите.

Има един продукт, който през последните 10 години е подложен на невероятна негативна атака от учените и диетолозите - хлябът. Всички го отричат или ни съветват да не го консумираме, защото според модерната тематична философия белият хляб се преработва от стомаха прекалено бързо, вдига нивата на кръвна захар и е предпоставка за затлъстяване. Професор Жу Вейбиао от Сингапур не отрича казаното, но разработва абсолютно противоположна негова характеристика. Създава лилав хляб - богат на антиоксиданти, предпазващи от рак, с 20% по-бавно разградим от обикновения бял и изцяло от естествени съставки. Лилавият хляб може да се окаже първата суперхрана в света на тестените изделия, твърдят спецовете. Достъпният хляб, който от векове се смята за базов, има голям проблем - високият му гликемичен индекс. Захарното му съдържание прониква бързо в кръвния поток, като предизвиква остри пикове в нивото на кръвна захар. Бързосмилаемото му съдържание на нишесте кара хората да ядат по-често от необходимото. "Задачата беше да проверим дали можем да променим формулата - но без да променяме меката текстура, която хората обичат толкова много", коментира професор Жу. Той решава да извлече антоцианини от черния ориз - веществата, които дават на зърното прочутите му антиоксидантни качества - и да ги внедри в своя хляб, без да използва нишестето от ориза. "Антоцианините имат висок антиоксидантен капацитет и ползите за здравето от тях са безспорни, но познанието за употребата им като хранителна съставка е много ограничено", пояснява професорът. Добавянето на антоцианини към хляба не просто го оцветява в лилаво поради химичната реакция с ензимите на нишестето, той забавя скоростта на смилане на продукта с 20 %. Нещо повече - 80% от антиоксидантните му качества се запазват в кората и трохите, когато хлябът се пече при 200 градуса по Целзий.
"Ако искате да имате текстурата на белия хляб и да забавите храносмилането, това може би е най-добрата формула", обяснява Жу. "А и цветът не е никак лош, дори е великолепен - лилав!", категоричен е той. Антоцианинът е натурален пигмент, който се среща в плодовете и зеленчуците като гроздето, боровинките и сладките картофи - именно той е виновен за яркото им оцветяване. "Все пак не всички лилави храни са супер", предупреждава Жу и дава за пример лилавата питая. Оказва се, че антоцианините контролират затлъстяването и диабета, тъй като потискат храносмилателните ензими и намаляват нивата на глюкозата. Лилавият хляб може би е по-здравословен от белия, но дали е по-ниско калоричен? "С него приемате същия обем нишесте и пшенично брашно, тоест - хранителната стойност е една и съща. Основната идея е, че той забавя освобождаването на енергия, така че можете да използвате калориите му за по-дълъг период от време", пояснява професорът. Макар че лилавият хляб все още не се продава на пазара, ученият вече води преговори с някои големи производители. А и вдъхновява хората с нестандартно мислене. "Човек от Южна Африка ми се обади много развълнуван - искаше да разбере дали ако вложи антоцианини в шоколада, ще получи същия ефект", разказва той. Не е лошо да се експериментира - стига това да не вреди на здравето. Хубаво е човек да се храни по модела на дъгата или казано с други думи - разнообразно.

Врагове на болести и старост

Лилавият цвят е на кралските особи и изтънчеността. Ако разгледате цветовете във вашата чиния, ще откриете разнообразие от багри, но лилавото по-рядко е част от него.
Патладжанът съдържа много хранителни вещества, включително и фибри за здравословно храносмилане. Калий, така необходим за регулирането на кръвното налягане, калций, магнезий, витамин С и витамин А - всичко това го има в изобилие. Сортовете грозде в лилаво са от най-добрите. Пълни са с витамини и минерали, желязо, калий, фосфор и витамин К. Може би сте опитвали само бял карфиол, но лилавият е изключително здравословна алтернатива, която със сигурност ще обикнете. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, свързани с превенцията на рака. Има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К. Някои наричат боровинките сини, но в действителност експертите ги поставят в категория до лилавите храни. Малките зърна са пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Това е важно за предотвратяване на здравословни проблеми, вариращи от рак до сърдечни заболявания. Боровинки осигуряват калий, витамини С и К.

Сега е моментът да наблегнете на сливите, пълни със здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А. Зелето е чудесна алтернатива - има фибри, добри за укротяването на глада и за регулирането на храносмилането. И още - калций, желязо, калий, витамини В, С и К. Къпините са богат източник на фибри, калций, калий, витамини А и С. Може да ги използвате като съставка в сутрешната ви закуска или пък като добавка към плодови салати и пайове.
Лилавите чушки съдържат малко и нежна целулоза - поради това са подходящи като лечебна храна при заболяване на стомаха, но да са печени и обелени. Богатото съдържание на витамин С и на каротин ги прави ценна прибавка към всяко диетично меню. Лилавата пиперката оказва благоприятно въздействие на стомашно-чревния тракт и тонизира организма. Благоприятното съотношение между витамини С и Р действа укрепващо на кръвоносните съдове - особено полезно за болните от диабет, при които капилярната мрежа е подложена на разрушаване.

Аспержите са бели, лилави или зелени. И трите са вкусни, здравословни и пълни с ценни хранителни вещества - сурови на салати, на пара, варени, на грил, печени. Лилавите са особено популярни в Нова Зеландия и Австралия - растат като зелените над земята. На вкус са малко по-сладки от другите видове. Губят лилавия си цвят, след като се сварят. Помагат при проблеми със сърцето, виене на свят и зъбобол. Използват се като диуретик или разхлабително средство. Аспарагинът в аспержите стимулира бъбречната функция. На финала - или в началото - рекламират ги и като афродизиак.
Чудното древно жито лимец също има лилава разновидност. Зърна от него са открити в разкопки, датиращи от епипалеолита в регион на Близкия изток, известен като Плодородния полумесец. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. догрънчарски неолит. Лимецът е силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Изключително богат е на витамините А, В и Е, белтъчини и минерали - цинк, магнезий, манган, фосфор. Олицетворява напълно Хипократовата мечта храната да бъде лекарство. Учени казват, че витамин Е защитава сърдечно-съдовата система, подпомага функцията на половите жлези, а като добър антиоксидант спомага за бързото извеждане от организма на свободните радикали. Минералите пък способстват за нормалното физиологично състояние на организма. Съдържанието на цинк в лилавия лимец е много по-голямо от това в обикновения. Високото съдържание на магнезий пък го прави изключително полезен за спортуващите и страдащите от мускулни травми и разтягания. И не на последно място - този вид пшеница се оказва много по-поносим за хора, които иначе проявяват непоносимост към глутена и не могат да консумират бяло брашно.

Има и билки, обагрени в лилаво, които носят много ползи за здравето. Сред тях е лавандулата. Нейният аромат действа успокояващо, намалява безсънието, безпокойствието, мигрената, депресията, акнето, псориазиса. Босилекът е богат на витамини А и С, на калций. Много е полезен за косата, кожата и очите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай