НОИ излезе с ключово съобщение. Засяга хиляди

И е свързано с удобството на осигуряващите се

НОИ излезе с ключово съобщение. Засяга хиляди | StandartNews.com

НОИ направи доста важно уточнение, свързано с електронните услуги на институцията.

По повод стартирането на Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на НОИ и това, че от хората, които използват ПИК на НАП, може да се изисква да регистрират телефонен номер и имейл, на които администрацията да може да връчва глоби, от НОИ обясниха, че може да бъдат използвани различни варианти за достъп до електронните услуги, пише Труд бг.

А използването на “е-Автентикация” не е задължително.

„Националният осигурителен институт (НОИ) уточнява, че стартирането на Единния портал за електронни услуги (ЕПЕУ) на НОИ има за цел единствено да улесни осигурените лица и пенсионерите при ползването на електронни административни услуги и справки, представяни от института.

Целта се постига чрез разширяване на допустимите средства за идентификация – до момента през сайта на НОИ повечето справки се достъпваха само с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ, а услуги се завяваха с ПИК на НОИ или с обикновен квалифициран електронен подпис (КЕП).

Вече са допустими и ПИК на НАП и всички налични мобилни КЕП. Освен това, за достъп до всички услуги и справки вече е достатъчно да се идентифицирате еднократно при влизане в портала, вместо да въвеждате ПИК или КЕП за всяка отделна справка или услуга. 

Входът в ЕПЕУ се извършва чрез системата “е-Автентикация”, поддържана от Министерство на електронното управление (МЕУ), която не изисква регистрация.

Осигурените и пенсионерите влизат в портала с предварително издадените им и притежавани от тях средства за електронна идентификация - ПИК на НОИ, ПИК на НАП или всички видове КЕП. С оглед на това, всеки от използваните до момента способи за идентификация, остават на разположение на лицата.

Посочването на телефон и адрес на електронна поща в раздел „Моят профил“ в ЕПЕУ на НОИ, не е задължително и се ползва от лицата само при желание за комуникация с административния орган по този ред, например при заявяване на електронни услуги.

ЕПЕУ на НОИ няма общо с изисквания към лицата за регистрации, налагани от други администрации във връзка с извършвани от тях услуги и действия“, се казва в съобщението на НОИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай