Невероятно! Българите в Антарктида със смайващо откритие (СНИМКИ)

Намерени в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън.

Невероятно! Българите в Антарктида със смайващо откритие (СНИМКИ) | StandartNews.com

Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) се натъкна на останки от самолет по време на осигуряване на научен проект по набиране на геоложки проби в района на залива Фолс бей и нос Бърнард пойнт на остров Ливингстън. Това съобщиха от Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н.Й. Вапцаров".

Участниците в българската експедиция на Антарктида Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов съобщиха на екипажа на плавателния съд за намерени на брега метални и композитни фрагменти и отломки. Те заедно с геоложките проби са качени от тях на борда на НИК 421, цитира БТА съощението от ВВМУ.

СНИМКИ: ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"

След проведен оглед и проучване на отломките на борда на кораба е направено предположение, че те са част от конструкция на военен самолет. На базата на историческа справка за самолетни инциденти е установено, че чилийските ВВС губят транспортен самолет С-130 "Херкулес" през 2019 г. в района на пролива Дрейк при полет от Пунта Аренас към о. Кинг Джордж (Южни Шетландски острови), отбелязват още от ВВМУ.

Командването на НИК 421 установи комуникация с представител на Антарктическото въздушно командване на чилийските ВВС, който е поискал при възможност останките да бъдат предадени във военната им полярна база Фрей, намираща се на о. Кинг Джордж.

Намерените отломки с точните координати на позициите на откриването им ще бъдат предадени в чилийската военна база на о. Кинг Джордж, когато българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" е в района на залива Максуел между 31 януари и 1 февруари, допълват от ВВМУ.

НИК 421, който отплава от Варна на 8 ноември 2023 г. , застана на котва пред Българската антарктическа база на остров Ливингстън на 4 януари.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
xomed
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи