Нека има дискусия, но между експерти

Нека има дискусия, но между експерти | StandartNews.com

Споровете около реставрацията на българските исторически паметници става все по-остър. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който категорично защитава тезата, че възстановяването "до зъбер" не подлежи на дискусии, в четвъртък обвини в корупция НИНПК. От своя страна "Форум културно наследство" излезе с апел да се спрат всички реставрационни проекти и те да бъдат подложени на обществено обсъждане. "Стандарт" представя позициите на проф. Божидар Димитров и на шефа на СЕМ доц. Гого Лозанов - един от интелектуалците, подписали апела.

Само да не го докараме до това, което правят в Скопие

Георги Лозанов, председател на СЕМ

- Г-н Лозанов, вие сте един от интелектуалците, подкрепили апела на "Форум културно наследство", с който се иска да се прекратят всички реставрационни проекти и те да се подложат на обществено обсъждане. Какви са вашите аргументи?
- Аз настина подкрепих този апел, но не съм човекът, който може да дава експертно мнение. Просто като общественик смятам, че дострояването на крепости и т.н. е нещо рисковано от много гледни точки и най важното - че то може да попречи на реалното съхраняване на старините. За тази цел наистина са важни дискусиите и дебатите и постигането на обществен консесус. Но консенсус на експертите.
И след това вече да се предприемат конкретната работа. Не е хубаво тази сфера, свързана с нашето минало и начина, по който се отнасяме към него и по който го преживяваме, да води до една такава конфронтация. Нека да не го докараме до това, което правят в Скопие, като пресъздаваме едно въображаемо, а не истинско минало.
Защото това е израз на една закъсняла емоция. Нека се отнасяме към старините си с респект и да ги пазим. А не да ги подчиняваме на моментни желания и амбиции.

- Аргументите на проф. Божидар Димитров по отношение на т.нар пълна реставрация са, че това не само привлича туристите, но и е важно за патриотично възпитание на младото поколение и въобще за укрепване на националното самочувствие.
- Има си достатъчно други начини, чрез които емоциите, свързани с миналото, ни да бъдат използвани за тези цели. Тези достроявания са рисковани и те са въпрос на експертиза. А възраженията на експертите, които са против, са нещо като право на вето. Нека се види докъде трябва да се строи и докъде не.

- Значи вие имате предвид не масово обществено обсъждане, а дебат между експерти?
- Да, разбира се. Но то и до днес не се състоя, защото се превръща в обществен скандал, който заглушава гласовете на професионалистите. А и всеки случай е индивидуален. По начало всяко такова строителство е версия. Но дори и така да е, трябва да има консенсус

- Проф. Димитров обаче заяви, че няма намерение да дискутира с вас или с другите подписали апела проблемите на реставрацията?
- Аз също нямам никакво намерение да дискутирам с проф. Божидар Димитров тези неща. Има си експерти, нека дискутира с тях. Нека дискутира с арх. Тодор Кръстев и самия НИИНК. Не разбирам на какво основание той се занимава с тези проблеми. Никой не му оспорва компетентността като директор на НИМ. Но тук става въпрос не за артефакти, а за т.нар. недвижими паметници, които са обект на дейността на НИНПК. А що се отнася до обвиненията му в корупция, то нека наистина ги докаже пред прокуратурата. В крайна сметка корумпиран е конкретен човек. Не може да се обвинява цял институт.

Мнението на Божидар Димитров вижте ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай