Не провокираме само БСП, а всички партии

Ако ме мачкат като кмет, перничани ще скочат на изборите, казва Росица Янакиева

Не провокираме само БСП, а всички партии | StandartNews.com

Решението на Георги Първанов да играе за отделна листа за евроизборите, водена от Ивайло Калфин, внесе смут в червените редици. Един срещу друг застанаха хора, които до вчера твърдо бяха в един отбор. Мнозина очакват разделението да се пренесе и върху червените кметове. Градоначалникът на Перник Росица Янакиева беше сред учредителите на проекта АБВ. Бившата кметица на Смолян Дора Янкова се смята за близка до Калфин, но твърдо остава на страната на Станишев. Предлагаме тяхното мнение за неочаквания сблъсък в левицата.

- Г-жо Янакиева, за хората, които следят политическото ви поведение, подкрепата ви за проекта на експрезидента Георги Първанов не е изненада, но все пак защо АБВ?

- Аз бях сред учредителите на проекта АБВ, затова сега подкрепям и рестарта му. В такъв тежък за държавата и за хората момент АБВ дава възможности да се търсят решения на тежки и важни въпроси. При това решения, за които задължително трябва да има национален консенсус. Тежките проблеми с демографската криза, в икономиката, здравеопазването и образованието не търпят отлагане. Всички останали секторни политики са производни на тези четири важни въпроса.

- Кой трябва да чуе посланията ви?

- Ние отправяме провокация не само към БСП, а и към всички партии, защото след 25 години на преход, за съжаление, се намираме много по-назад, отколкото когато тръгнахме по пътя на промените. И хората останаха в голяма степен излъгани в очакванията си. Длъжни сме да го направим, защото тази държава трябва да има някаква перспектива и хората да имат сигурност. Длъжни сме да го направим и заради тези милион и половина млади хора, които напуснаха държавата и към които ще се присъединят още, а не ми се ще това да се случва. Трябва да се предложи алтернатива и трябва да се предложат дългосрочни политики.

- Дали кметът на Перник ще бъде в листата с кандидати за Европейския парламент на АБВ?

- Категорично не. Това дали ще има листа, кой ще бъде мандатоносител, кой ще бъде в листата за мене е несъществен въпрос. Но това, че трябва да има диалог, че това капсулиране на ръководството на БСП, защото тя е единствената сериозна голяма формация в лявото пространство, е въпрос, който чака отговори. И затова се включих в рестартирането на проекта АБВ. С всичките възможни последици в личен план.

- Какви последици в личен план очаквате?

- Би могло да има всякакви последици. От два дни се правят различни изявления. Те, разбира се, са въпрос на емоционална реакция. Но аз призовавам наистина, като се осмисли това, което казвам не само аз, а което казват и другите, за да се намерят верните пътища за решение. Това дали аз ще бъда член на БСП, или някой ще ме изключи от партията, няма да промени начина ми на мислене. Аз съм ляво ориентиран човек и такъв ще остана сигурно до края на живота си.

- А дали не би могло да има последствия за общината?

- Какво значи това? Кой държавник би си позволил такова отношение. И то с претенции да е сериозен държавник и политик. Ще дойдат избори и ще скочат перничани. Това са недопустими за мислене, та камо ли за действие идеи.
- Дали тази ви откровена позиция ще се отрази на БСП в Перник и няма ли да ви последват много хора?
- Аз нямам никакво намерение да напускам БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай