Обречен си, щом тръгнеш срещу партията

Съжалявам за Калфин, но и без него ще бием на евровота, казва Дора Янкова

Обречен си, щом тръгнеш срещу партията | StandartNews.com

Решението на Георги Първанов да играе за отделна листа за евроизборите, водена от Ивайло Калфин, внесе смут в червените редици. Един срещу друг застанаха хора, които до вчера твърдо бяха в един отбор. Мнозина очакват разделението да се пренесе и върху червените кметове. Градоначалникът на Перник Росица Янакиева беше сред учредителите на проекта АБВ. Бившата кметица на Смолян Дора Янкова се смята за близка до Калфин, но твърдо остава на страната на Станишев. Предлагаме тяхното мнение за неочаквания сблъсък в левицата.

- Г-жо Янкова, публично известно е, че сте в близки отношения и с президента Георги Първанов и с евродепутата Ивайло Калфин. Как приемате новините около АБВ?

- Няма дейци на партията, които да не сме развълнувани от това, което се случва. Защото в такива моменти, освен чисто политическото, правилата и устава, има едни чисто човешки отношения, които във времето сме утвърждавали. В такива моменти реалистично отчиташ, че си партиен човек, принадлежиш към партия, към общност, обединяват те идеи и носиш отговорности. Член съм на ръководството и на партията, и на парламентарната група. И пред мен стои и отговорността на избирателите ми, че БСП е и мандатоносител. Че партията ни носи отговорност за развитието на страната в един труден момент.

Безкрайно много ме интересува това, че партията трябва да затвърди позициите си, кабинетът да остане стабилен, защото работи добре, защото се случват добри неща с бюджета, който приехме. Даваме още социални опори на българските граждани, даваме възможност за един допълнителен ресурс за изравняване на различията в районите и общините, подкрепяме бизнеса, което води до заетост и развитие на страната. Пред финал е споразумението с ЕС, ще започне реализацията на нови проекти. И всичко това е свързано със стабилността на партията мандатоносител. Неслучайно казвам, че отговорните социалисти отчитаме всичко това, то звучи на конференциите, които се провеждат сега, то ще прозвучи и на конгреса на 8 февруари, където ще имаме възможност да чуем повече гласове на партията. Убедена съм, че ще изпълним политическата задача да бъдем първа политическа сила на евроизборите. АБВ звучи като заявка и как ще се развие тепърва ще разберем.

- Един от упреците, които се чуха на пресконференцията на АБВ, е, че няма коалиционно споразумение с ДПС. И не правителството, а парламентът е проблем.

- Аз съм била кмет и също съм имала мнозинство, което е било без разписано коалиционно споразумение. Ние сме се обединили около принципни политики. И призоваваме около тези политики да се присъединят и другите партии. Виждаме, че етапно и частично по определени въпроси и ГЕРБ, и "Атака" подкрепят предложения на правителството. Много по-добре е да подкрепяш кабинет с ясно заявена програма. За мен програмата е обединяваща и политиките, които се предлагат. Сега в кризата все повече ни трябва консенсус, отколкото разделителни линии. И правителството може да играе тази роля - да обединява. Затова не съм привърженик на коалиционното споразумение.

- Обслужва ли листата на АБВ ГЕРБ. Или пък е разширяване на БСП?

- Всяко вълнение в БСП е полезно за Борисов. А реално ГЕРБ започна да става опозиция. И днес (б.а. вчера) чухме, че ГЕРБ се декларираха като ясна опозиция. Правителството има възможност да работи активно за България през тази и следващата години. Случващото се в момента дава едно оживление в ГЕРБ.

- Чухте ли се с Калфин?

- Не. Не съм се чула, но всеки от нас, който близко познава Ивайло Калфин, съжалява, че той няма да е в листата на БСП. Защото има много качества, той е добър парламентарист и аз лично съжалявам, че няма да бъде в листата на БСП.

- Какво ви питат редовите членове от Смолян например?

- Притеснени са да не се разцепи партията.

- А ще се разцепи ли?

- Аз мисля, че БСП няма да се разцепи. Мъдростта и отговорността пред България ще надделее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай