Наш генерал видя как Австрия ще клекне за сухопътния Шенген

Според Константин Попов в България става много по-сигурно с влизането в Шенген

Наш генерал видя как Австрия ще клекне за сухопътния Шенген | StandartNews.com

Източник: бТВ

Ще влезем в сухопътния Шенген, защото Австрия ще загуби битката, в която ни спира. Това прогнозира пред бТВ бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

Според него имаме потенциал да говорим директно с политическия елит на Австрия. Това се отнася не само за служебния кабинет, не само и за редовен, но и за опозицията в парламента.

Генералът заяви, че е сигурен, че и опозиционните депутати "няма да искат да минават на летището през по-бавната линия, въпреки че се шегуваха, че преминаваме в Шенген по въздушно-капков път", както и че "президентът също има потенциал, той има добри отношения с политическия елит на Австрия".

Според генерала в България става много по-сигурно с влизането в Шенген, тъй като той "предполага много по-добро взаимодействие - влизаме в общност, където можем да говорим като равни".

"Разбира се, трябва да се фокусираме например върху границата с Турция, но е важно и хората, които са влезли, как да ги интегрираме, как да ги възпитаваме, много е важно да се направи, да не създават гета, поведението им да е като нашето, защото явно тук им харесва повече отколкото в родните им държави", коментира още той.

За отбелязването на 20 години от приемането на България в НАТО, генерал Константин Попов посочи, че България е средноголяма европейска държава, но няма такава страна, която да развие отбранителните си способности във всеки един аспект, с които да се защити сама. България трябва да бъде силна, мислеща както за самата държава, така и за самата Европа, подчерта бившият началник на отбраната.

Според него изтребителите F-16 ще покажат доколко държавата може да се модернизира и доколко може да се подобри отбраната на страната ни.

За руската инвазия в Украйна и целта на Путин ген. Попов обясни: "Може да аргументираме действията на президента – руския народ не печели, Украйна не печели, Европа не печели. Единственият, който печели, е руският елит."

Според попов елитът на Русия "иска да спечели не защото иска нови територии, той работи за себе си - да се стабилизира, да управлява чрез различни инструменти народа си, къде силово, къде с пропаганда – затова са и агресивните послания".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иван.
преди 3 седмици

Този за 30 години не се научи да марширува, сега набързо научи дипломацията.

Откажи