Напук на пандемията: Пак ще скачат за кръста

Патриарх Неофит ще благослови бойните знамена в София от 11 часа на площад „Св. Александър Невски“

Напук на пандемията: Пак ще скачат за кръста | StandartNews.com

Пандемията няма да сре скачането на кръста, което е вековна традиция, обичана от българите, за Йордановден. Желаещите да се хвърлят в ледените води за здраве обаче са двойно по-малко. Това заяви за „Телеграф“ зам.-кметът на район „Искър“ инж. Петър Моллов, на чиято територия се намира езерото в жк „Дружба“, където ще се извърши обредът.

Хвърлянето на кръста ще се проведе както всяка година, но с редица ограничения.  “Не можем да отменим този традиционен наш празник, но на ритуала този път няма да присъстват официални лица, а броят на желаещите да извадят кръста ще бъде двойно по-малък. Няма да има традиционното музикално озвучаване и сергии и ще вземем всички мерки да се спазва дистанция между зрителите“, добави Моллов. Самият Велик водосвет ще отслужи  Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийска митрополия, в съслужение с архимандрит Василий - протосингел на епархията, и столични свещеници.

Въпреки пандемията обредът по хвърлянето на кръста на Богоявление ще се извършва на много места в страната, съобщи за „Телеграф“ Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на БПЦ и председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Свети Александър Невски“. „Няма някакво изрично предписание от страна на Светия синод. Всеки митрополит ще решава как точно да се проведе Богояленския обред с хвърлянето на кръста в неговата епархия. Този ритуал се извършва на отрито и не е трудно да се спазва дистанцията между зрителите. Самите литургии за празника ще се проведат в съответствие със санитарните изисквания, както и раздаването на светената вода“, допълни Герасим.

В София от 11 часа на площад „Св. Александър Невски“ ще се състои Богоявленското благославяне на бойните знамена на Българската армия. То ще бъде извършено от Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с Мелнишки епископ Герасим. Няма обаче да се провежда традиционното литийно шествие във Варна, обясни Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. „Благословлението на бойните знамена на флота ще се извърши в самата Военноморска база - Варна, за да избегнем струпването на граждани. След това на буната както всяка година ще извършим и ритуала с хвърлянето на кръста при съблюдаването на всички санитарни мерки“, добави дядо Йоан.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай