Напрежение. Ковачевски отвърна на Костадинов

Лидерът на "Възраждане" присъства на откриването на Българския културно-информационен център в Скопие

Напрежение. Ковачевски отвърна на Костадинов | StandartNews.com

Северномакедонският премиер Димитър Ковачевски осъди остро изявленията от петък на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов при откриването на Българския културен център в Скопие. Според Ковачевски думите на Костадинов съдържат териториални претенции към югозападната ни съседка.

"Политици като него не са желани в Северна Македония", заяви Ковачевски по адрес на Костадинов след петъчното му посещение в Скопие. Думите на северномакедонския премиер бяха насочени не само към лидера на "Възраждане", но и към евродепутата Ангел Джамбазки, който миналия месец го описа подигравателно като "мъжка секретарка" на фона на стара карта, на която Северна Македония е част от България.

"Политици като него вчера - има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са никак желани у нас, защото освен че всяват безредици, освен че всяват нетърпимост между гражданите на двете страни само заради своя политически интерес, тъй като те нямат друг политически дневен ред, освен да получат някои дребни политически точки, като провокират чувствата на нашите граждани, такива политици не са никак желани за мен лично у нас и не е нужно да идват изобщо тук", каза Ковачевски, цитиран от България Он Еър.

Заедно с културните министри на двете страни Костадинов присъства на откриването на Българския културно-информационен център в Скопие. Тонът му пред месните медии обаче беше всичко друго, но не и дипломатичен.

Аз ще ви кажа още веднъж - да, България и Македония са две държави, които трябва да бъдат една. И моето виждане е, че е един народ, който трябва да бъде от Черно море до Охридското езеро", каза Костадин Костадинов.

Откриването на българския културен център в Скопие се проведе при засилено полицейско присъствие. Ковачевски заяви, че логичният отговор на македонските власти ще е да отворят свой културен център в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай