На косъм от Хитрино-2 /ОБЗОР/

Товарен влак дерайлира на Централна гара в Пловдив

На косъм от Хитрино-2 /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Товарен влак дерайлира на Централна гара в Пловдив
  • Локомотивът на „Булмаркет” от трагедията преди 2 години водел композицията

Пловдив по чудо се размина от втора трагедия като тази в Хитрино. Същият локомотив, на същата фирма – „Булмаркет”, водел товарната композиция, която призори днес дерайлира на Централна гара в Пловдив. За щастие този път разлив, взрив и жертви няма.

ВИЖ ОЩЕ: Пловдив се размина като по чудо с второ Хитрино

На 10 декември 2016 г., в 05, 37 ч. товарен влак на „Булмаркет” с пропан-бутан и пропилен, пътуващ от Бургас към Русе, навлезе с висока скорост в завоя при гара Хитрино, дерайлира и две от цистерните избухната. Над 50 къщи бяха разрушени от ударната вълна, 7 души загинаха,  27 бяха ранени. Селото още не може да се възстанови от трагедията.

ВИЖ ОЩЕ: Дежа вю! Дерайлиралият локомотив - от Хитрино

В 4,15 часа тази сутрин ужасът от Хитрино напомни за себе си. На около 50 метра от Централна гара товарен влак на „Булмаркет” с 2 100 тона пропан бутан излезе от релсите. Композицията е пътувала от Сърбия към Гара разпределителна в Града под тепетата. На 15 метра от мястото на инцидента има малки жилищни блокове, в които по това време на нощта са спели стотици семейства.

Тримата машинисти чисти за алкохол

Тримата машинисти са се отървали само с уплах. Те са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни.

„Считаме, че при управлението на композицията няма допуснати грешки. Ще се изследва какво е състоянието на локомотивите и на железния път. Прави се химически анализ, както на релсите, така и ако има видими причини, и на подвижния състав. Ще се мерят вагоните и локомотивите, за да се провери дали нямат разбалансиране. Това задължително се прави”, съобщи за „Монитор” генералният директор на НКЖИ Красимир Папукчийски. Той уточни, че изтичане на газ в района на Централна гара не е имало, а разследващата комисия трябва да се произнесе за причините за инцидента до 15 дни. Ако бъдат необходими допълнителни химически анализи, които се правят в лаборатории в Германия, ще се изисква повече време, каза той.

Рано сутринта в събота Папукчийски бе на Централна гара в Пловдив заедно с областния управител Здравко Димитров. Преди тях край дерайлиралия товарен вагон бяха и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и шефът на ОД на МВР в града ст. ком. Атанас Илков.

„Кръстим се, че можехме да изгорим живи, както сме спали. Ако толкова много пропан бутан бяха избухнали, нищо нямаше да остане нито от нас, нито от семействата ни, нито от жилищата ни”, си говореха в съботната сутрин живеещи край ж.п. линиите на Централна гара, цитирани от „Монитор”.

Цацаров разпореди разследване

Главният прокурор Сотир Цацаров раднага нареди следователи от Националната следствена служба поемат разследването на инцидента с дерайлиралия влак в Пловдив, съобщи говорителят на обвинител № 1  Румяна Арнаудова.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров разпореди разследване за дерайлиралия влак

"Прокуратурата е уведомена за инцидента от тази сутрин, при който товарна влакова композиция дерайлира на централната гара в Пловдив. Окръжният прокурор лично е отишъл на мястото на произшествието. Под негово ръководство се извършват процесуално-следствени действия. За инцидента веднага е уведомен и главният прокурор. По негово разпореждане следователи от Националната следствена служба поемат разследването“, каза Арнаудова.

Дерайлиралият водещ локомотив на товарната влакова композиция в Пловдив е същият, който е бил и при трагедията в Хитрино, съобщи пред журналисти окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Няма изтичане на газ

"Не е имало изтичане на газ, извършва се непрекъснат контрол върху средата. Няма никаква опасност за служителите и за населението“, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той  каза, че локомотивите и цистерните от дерайлиралата товарна влакова композиция в Пловдив ще бъдат вдигнати след приключване на огледите.

Чакат кранове от София

Кранове от София ще вдигнат локомотива и цистерните, съобщи още гл. комисар Николов. "След приключване на огледите ще ни трябват поне 3 часа, за да приключим действията и движението по линиите да бъде възстановено. Няма опасност от изтичане на газ, операцията е рутинна. Ще се работи с кранове, хидравлични инструменти, трябва да се вдигне голяма маса, тоест преди всичко механични дейности“, каза главен комисар Николай Николов. Той посочи, че реакцията на МВР при настъпване на инцидента е била мигновена.

Към обяд здравите вагони на композицията бяха вече прегарирани на 9-и коловоз на Централна гара в Пловдив. След като преобърнатите вагони бъдат изправени и изследвани, те също ще бъдат откарани в Гара разпределителна. „Пази Боже. Малкият дявол. Нямаме изтичане на газ. Нямаме пострадали хора”, каза с облекчение Папукчийски.

Булмаркет: Виновен е релсовият път

„Преобърнали са се три вагона от общо 25, които са превозвали 2 100 тона газ пропан бутан. Общо композицията е била с 27 вагона, от които първият и последният, като мерки за сигурност, са били празни”, съобщи управителят на „Булмаркет” Петър Ганев. Той твърди, че евентуалната причина за случилото се е счупен език на стрелка 74. Това е показал първоначалният оглед на мястото, каза той. Влакът е навлизал в Централна гара, когато машинистите са чули изпукване под машината. Те са се движели със скорост от 35 км/час при максимално разрешена 40. „Машинистите ни са много опитни и вероятно заради това, а и заради ниската скорост, няма по-сериозни последствия. Те са задействали веднага спирачките, имало е към 40 метра спирачен път и влакът е дерайлирал”, уточни Ганев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай