Неделя,

Пловдив се размина като по чудо с второ Хитрино

360
Пловдив се размина като по чудо с второ Хитрино
A
A
A

Товарната композиция с пропан-бутан, която дерайлира на жп гара Пловдив, е собственост на частния железопътен превозвач "Булмаркет". Това е компанията, чийто влак дерайлира в Хитрино преди 2 години. 

Сигналът за инцидента е подаден в 4.15 часа тази сутрин, а товарната композиция е идвала от Сърбия и е трябвало да стигне до разпределителната гара в Пловдив. Влакът е превозвал 25 пълни цистерни с  пропан-бутан с общо тегло от 2100 тона. При навлизането в жп гара Пловдив дерайлират двата локомотива и три вагона-цистерни. От пожарната съобщиха, че няма изтичане на газ и опасност за население. На място има две пожарни и два аварийни екипа.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов обаче пътува към Пловдив.

Управителят на "Булмаркет" Петър Ганев заяви пред Радио Пловдив, че причината за инцидента е счупване на език на стрелка в този район на трасето.

"Влакът се е движил с допустима скорост от 35 км/ч. при максимални 40 км/ч. Машинистите са чули прискърцване. Трите цистерни до края на деня ще бъдат повдигнати, а утре ще се работи по повдигането на локомотивите. Ще бъдат направени технически експертизи", допълни Ганев.

Тежкотоварна техника вече разчиства релсите, като издърпват изправната част от композиция. Районът на Централна гара все още е отцепен, като се очаква това да продължи до обезопасяването на всички цистерни.

На 10 декември 2016 г. товарен влак на "Булмаркет", превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в шуменското село Хитрино. При навлизане в железопътното отклонение седем цистерни дерайлират, а една от тях се самозапалва. Според експертите, изготвили експертиза по делото, възпламеняването е възникнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Според изчисленията през 80-сантиметров отвор в цистерната са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

Тежкият инцидент отне 7 човешки живота. Близо 30 души са ранени. Разрушени са над 20 сгради. Наложи се евакуация на селото заради опасност от обгазяване.

 

Снимка: Нова телевизия

Снимка: Facebook

Снимка: Faceboo


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com