На 9 май отбелязваме важен празник за Европа

Днес е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент

На 9 май отбелязваме важен празник за Европа | StandartNews.com

Както всяка година, на 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България денят е обявен за отбелязване с Постановление на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

По повод Деня на Европа по традиция пред сградата на Президентството ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Деня на Европа. На церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.

По-рано Румен Радев и Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Кърджали в открит урок по родолюбие. Той е посветен на Деня на Европа и мястото на България в Европейския съюз 17 години по-късно. На урока ще присъстват ученици от училища - посланици в област Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай