МВнР без информация за българи на кораба, задържан в Иран

МВнР без информация за българи на кораба, задържан в Иран | StandartNews.com

Няма официална информация, че на борда на задържания от иранските власти кораб е имало български граждани, съобщиха от МВнР.

"Няма официална информация, че на борда на задържания от иранските власти кораб е имало български граждани". Това заяви говорителят на Министерство на външните работи (МВнР) Бетина Жотева пред журналисти в МС. Изявлението дойде след твърдения, че на плавателния съд има няколко наши сънародници.

"Още снощи, когато се е появила информацията в медиите, нашият посланик е осъществил връзка с всички компетентни ирански органи по веригата включително и с посолствата, които са описани в медийните публикации. Досега няма потвърждение от официалните ирански власти, че на борда на този кораб е имало български граждани. Става въпрос само за един и това е капитанът. В мига, в който разберем нещо повече за него - дали действително имаме български капитан, ще Ви информираме своевременно", обясни Жотева.

Информацията за българи на борда на плавателния съд идва от иранските медии, а не от официалните ирански власти, каза още говорителят на МВнР. и уточни, че нашият посланик в Техеран е в постоянна връзка с иранските власти, както и с колегите си от другите посолства.

"Доколкото разбирам от последните грами, които получихме от посолството, според официалната иранска агенция ИРНА корабът е бил задържан, просто защото граничният патрул на Иран е забелязал нещо съмнително в кораба, но те не смятат, че ще има някакъв много голям проблем с това и корабът скоро ще бъде пуснат", допълни Бетина Жотева.

Корабът е плувал под флага на Маршалските острови, уточниха от МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай