Музикална машина на времето за 45 години НУКК

Няколко поколения възпитаници на Италианския лицей в Горна баня се събраха на сцената за празника на любимото си училище

Музикална машина на времето за 45 години НУКК | StandartNews.com
  • Няколко поколения възпитаници на Италианския лицей в Горна баня се събраха на сцената за празника на любимото си училище

Музикална машина на времето пресъздаде историята на едно от най-престижните училища у нас - Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура в Горна баня. Няколко поколения ученици се срещнаха на сцената на мегаспектакъл по повод 45-годишнината от основаването на НУКК.  

ВИЖ ОЩЕ: Президентска награда за Италианския лицей

Разкошната градина на училището, създадено от Людмила Живкова, се превърна в театрална сцена. И напук на капризното време, което редуваше дъжд и слънце, над 1000 души – представители на държавните институции, дипломатическия корпус, преподаватели, ученици, родители и приятели на лицея извиха грандиозно хоро.

Когато станах директор преди 34 години, в училището се учеха 300 деца, автобусите бяха само 5. Днес в НУКК има над 1000 ученици, маршрутите, по които се движат училищните автобуси са 21, каза директорът на престижното училище Величка Велянова. Тя съобщи пред гости, родители и ученици специалната награда, присъдена от президента Румен Радев на НУКК. В златната витрина с най-високи отличия на лицея вече е и плакет "Св. Св. Кирил и Методий". Високото отличие се присъжда от държавния глава на училището за цялостния му принос към образованието, за развитието на заложбите на стотици млади хора, както и за важната му роля при формирането на облика на съвременната образователна система в България. Сред многобройните награди на лицея са Златната книга и Златния печат на Европа за култура.

Имали сме много трудни моменти, но продължихме делото на Людмила Живкова, каза г-жа Велянова. Тя разказа как в най-трудния момент за НУКК, училището е получило приятелската ръка на Италия. И то отново тръгва напред със създаването на Лицея за изучаване на италиански език и култура. Празникът на 26 юни бе двоен, защото НУКК честваше освен 45 години от създаването си и 30 години от старта на Италианския лицей.

Много ни хулеха, но много ни награждаваха, каза още Величка Велянова. Тя съобщи, че на 35-ата годишнина на НУКК училището е било първо по успех в цяла България. Днес възпитаниците му се гордеят в факта, че НУКК е в топ 10 на всички класации. Училището ще пребъде, защото е пълно с жадни за знания деца и всеотдайни родители, без които ние нямаше да имаме силите да вървим напред, заключи Величка Велянова. Заслужено Училищното настоятелство й връчи Удостоверение със знак за признателност за дългогодишната й всеотдайност. Отличието бе съобщено от председателя на настоятелството, именитият писател Димитър Томов.

Това е вашият празник, много съм щастлива да се върна тук след 22 години, каза посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара. Училището е път към нашата страна, икономика и култура онези които учат италиански език са посланици на италианския език и култура, където и да се намират, заяви още Нейно превъзходителство, която говори прекрасен български език.

„Когато дойдох в България, се срещнах с вашата велика история и разбрах, че за мен е изключително важно да науча български език. Един учен българин, който знае 8 езика, ми каза: този, който знае даден език притежава страната. Затова Ви пожелавам, скъпи деца - притежавайте Италия” – предизвика бурни овации с думите си Джузепина Дзара.

Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, който бе специален гост на концерта, благослови децата. И им каза: Помнете, най голяма сила има детската молитва!”

Преди повече от 20 години Вие грабнахте сърцето ми и то остана тук, обърна се митрополит Николай към Величка Велянова. И допълни: „Вие сте български будител, създавате настоящите и бъдещи будители на България”.

Три любими лица на НУКК получиха специални награди за всеотдайната си работа през годините. Деца и преподаватели ликуваха, когато чуха имената на Даниела Бошнакова, Зоя Миткова и Евгения Здравкова. Г-жа Бошнакова е заместник-директор на НУКК, който наблюдава детската градина на училището. Огромната част от учениците, завършващи лицея, са седнали за първи път на чин именно в нейните класни стаи. Г-жа Миткова е психолог, част от Научната лаборатория, безценна подкрепа в трудните моменти за всеки ученик. А Евгения Здравкова е дългогодишният майстор готвач на НУКК още от времето на Людмила Живкова. Всъщност, Живкова я заварва в комплекса. Майстор Здравкова е изпратила хиляди възпитаници на НУКК по света, след като са расли здрави и щастливи под нейните грижи.  Специално послание към лицея отправи министърът на културата на Ватикана.

Цялата история на НУКК – от времето, когато Людмила Живкова харесва сградата на санаториума на пощите за иновативен тогава учебен комплекс, до днес, когато лицеят дава на света престижни специалисти, разказаха учениците на сцената с музика, песни и танци. В спектакъла, дело на режисьора Николай Априлов, участваха всички възпитаници на НУКК – от детската градина до 12-и клас. Специално участие имаха и бивши ученици на Лицея.

Георги Михайлов, който завършва висшето си образование в Италия и днес е ръководител на световна изследователска група за изкуствен интелект, смая гостите с виртуозното си изпълнение на O, sole mio. Накрая всички – от детската градина, до 12-и клас, и вече завършили ученици излязоха заедно на сцената за най-радостните шопски и добруджански танци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай