Президентска награда за Италианския лицей

Уникален концерт в чест на 45 години Национален учебен комплекс по култура

Президентска награда за Италианския лицей | StandartNews.com
  • С майсторските си изпълнения учениците от НУКК засенчват касови продукции
  • Уникален концерт в чест на 45 години Национален учебен комплекс по култура

Президентска награда получи за 45-ата си годишнина Националният учебен комплекс по култура в Горна баня. В събота, 26 юни 2021 г., уникалното училище, създадено от Людмила Живкова, отбелязва 45 години, откакто е отворило вратите си за първите свои възпитаници. Празникът е двоен, защото НУКК чества и 30 години Лицей за изучаване на италиански език и култура.С новаторската си концепция за образование и възпитание чрез изкуство, още от създаването си НУКК привлича общественото внимание и интересът към него не стихва до днес. Стотици млади хора, завършили лицея са намерили достойния си път към успешно бъдеще, пише президентът Румен Радев в специалното си поздравление до директора на лицея Величка Велянова, преподавателите, възпитателите и всички ученици. С грижи и внимание към индивидуалното развитие на всеки свой възпитаник преподавателите и възпитателите в НУКК формират личности, способни и вдъхновени да се влеят в обществото и да дадат своя принос за неговото развитие, заявява още държавният глава. А към децата в престижното училище по култура Румен Радев се обръща с думите: "Вашите знания и умения са ключът за реализация на Вашите мечти".Президентът награждава Националния учебен комплекс по култура с плакет "Св. Св. Кирил и Методий". Високото отличие е присъдено на училището за цялостния му принос към образованието, за развитието на заложбите на стотици млади хора, както и за важната му роля при формирането на облика на съвременната образователна система в България.

Наградата е поредното голямо отличие в златната витрина на училището. Само преди месец, по повод 24 май, министърът на културата проф. Велислав Минеков награди директора на НУКК Величка Велянова с огърлие "Златен век" и грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.Уникален концерт, представящ цялата палитра от таланти на децата в НУКК, ще отбележи годишнината на училището на 26 юни. Прекрасната градина на Италианския лицей става театрална сцена на открито. Пред нея ще се съберат стотици гости - представители на държавните институции, дипломатическите мисии, преподаватели, родители и бивши възпитаници на лицея. Всички деца - от детската градина до 12 клас, ще покажат виртуозните си театрални, танцувални и певчески умения.Концертите на НУКК под майсторската режисура на Николай Априлов са най-чаканото годишно събитие в лицея. Училището само си организира всичко - и декорите, и озвучаването, и костюмите, като постановките засенчват много касови продукции. Досега мащабните концерти пълнеха зала № 1 на НДК. Но заради пандемията миналогодишното представление бе отложено. Затова и юбилейната програма на 26 юни е двойно по-желана и двойно по-чакана.

Тържествата за юбилея на Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура на практика започнаха от началото на седмицата с тържественото връчване на дипломите. Тази година лицеят има двама пълни отличници - Михаела Дакова и Алан Априлов. Успехът им е огромен, защото учениците държат освен български и италиански матури, които се оценяват в Италия. Пълно отличие се постига изключително трудно.Националният учебен комплекс по култура е създаден през учебната 1976/77 година с постановление на Министерски съвет от 19 ноември 1976 г. Започва с една първа група на детската градина, с един първи и един пети клас. Асоцииран е към ЮНЕСКО.В основата на създаването на училището стоят идеите на италианската педагожка д-р Мария Монтесори, която развива педагогическа теория за обучение и възпитание чрез изкуството за развитие на индивидуалните възможности на децата и младежите. Системата за обучение да д-р Монтесори залага на уважението към личността на детето и развитие на талантите му.През май 1992 г. излиза постановление Министерския съвет за преобразуване на училището в Лицей с изучаване на италиански език и култура с чуждестранно участие. Той е с два профила - хуманитарни науки и природни науки.

Сред многото поводи за гордост на училището е и монументът "Камбаните" край София, направен във връзка с първата детска асамблея "Знаме на мира". Когато по решение на ООН 1979-а година е обявена за Година на детето, тогавашният министър на културата Людмила Живкова решава да отбележи подобаващо събитието, като организира у нас среща на деца от цял свят. Целта е да се покаже че България, а и Източният блок са готови за отваряне. Тази мащабна среща на детски делегации от цял свят показва на международната общност, че страната ни е отворена и толерантна държава по време на Студената война. Така през втората половина на август в София се провежда Международната детска асамблея "Знаме на мира", в която взимат участие деца от 77 държави. Кулминация на събитието е откриването на едноименния монумент в покрайнините на столицата. Паметникът "Камбаните" е проектиран от скулпторите Крум Дамянов и Михаил Бенчев и от архитектите Благой Атанасов, Георги Гечев и Антон Малеев. Вдигнат е само за 30 денонощия. В центъра на композицията са разположени четири 37-метрови вертикални пилона, ориентирани в четирите посоки на света, като на върха им са изрязани два полукръга, в които поставени 7 камбани. Те символизират седемте континента. Общото тегло на камбаните е 12 тона, като най-голямата тежи 3650 кг. Около пилоните има два полукръга, в които са камбаните на отделните държави, поставени от детските делегации. Българската камбана е с тегло 1300 кг. - символ на възрастта на държавата ни по онова време. Най-старата камбана е от ХI век, има и копие на камбана от IV век.Любопитно е, че сред камбаните има и две папски. Дарени са от папа Йоан-Павел Втори и от папа Франциск. Камбаната на папа Франциск е дарена по време на посещението му в България. Тежи 60 килограма и на нея присъства печатът на Ватикана и посланието: "На българските деца с пожелание за мир".Сред уникалните камбани има и дори една на футболния клуб "Базел". След мача си с "Лудогорец" за "Шампионска лига" в София преди години играчите на "Базел" решили да се разходят из "Камбаните" и поискали там да бие и тяхна камбана.Невероятно е, но в комплекса има 18 камбани, подбрани и настроени от проф. Добри Палиев, които заедно могат да изпълняват концертни произведения. Така с право наричат комплекса с над 120 камбани най-големия перкусионен инструмент в Европа. Днес неговият стопанин са преподавателите и децата от Националния учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай