Мръсният въздух убива с инфаркт

Мръсният въздух убива с инфаркт | StandartNews.com

Един велик пълководец е казал: "Битките са, за да се печелят". Но както е тръгнало, българщината губи войната, която е обявила сама на себе си. Ставаме все по-бедни, по-болни, по-прости и несъмнено по-малко - заключение, базирано на данни от проучване на Център за демографска политика. То си е ясно като бял ден, че когато си мързелив и прост, ще останеш беден. А вероятността да се разболееш, когато си беден, е много по-голяма. А шансът да се излекуваш и оцелееш, отново зависи от чувството за самосъхранение, което за някои се нарича вроден интелект. Имало демографски срив.

Както са казали старите хора - "насила хубост не става". И понеже сме много бедни и нещастни, улиците и магистралите ни са претъпкани с коли. Та, както си стоим в задръстването, не е лошо да се поогледаме встрани. Някои може би ще забележат стотиците хиляди оставени къщи с порутени или липсващи дувари, но в никакъв случай не от кражба, защото това е обидна дума за голяма част от гражданите ни. Някъде по задръстванията ще срещнете тирове, натоварени с камъни, греди, стари дъски и прозорци от същите къщи, пътуващи към Италия и други западни дестинации, за да могат хора, ценящи древната история и изкуство, да си построят автентични старинни домове. Може би ще забележите и оставените отворени порти, все едно собствениците току-що са излезли и не се страхуват от неканени гости, които в България са "голяма рядкост". А дали пък духът на къщата не плаче и моли - "върнете се при родното огнище!". За съжаление няма кой да го чуе.

Родолюбивите българи видяха безвизов режим и показаха с действия какво е родоотстъпничество. Но въпреки че огромна част от тях живеят по 30 човека в апартамент и работят на по три места, за да оцелеят, когато се разболеят, бързо тичат към българските "гадни" болници. И нека не забравяме, че в момента, в който минават през нашите гранични пунктове, първата им работа не е да целунат родната земя, а да посетят free shop-овете и да обяснят на лош български как в България всичко е скъпо, гадно и лошо. Попаднали в тези задръствания, може да се озовете в най-дългия тунел по нашата територия, където да прекарате часове и да разберете що е то газова камера. Заклеймявахме фашистките концентрационни лагери заради техните камери, а ние сами се бутаме като стадо овце в нещо подобно.

Но защо ли според публикувана карта на НАСА милата ни родина е кафява, а не зелена на цвят? Дали някои от нас знаят как замърсяването на въздуха влияе на белите дробове? Какво е това въглероден оксид? Каква е връзката между замърсяването на въздуха и кръвта? Или фактът, че същото в тунелите е до 1000 пъти повече? Това си е чист токсичен коктейл, който може да навреди сериозно на пътниците и шофиращите. Проф. д-р Lidia Morawska от Университета Куинсланд по технологии на международната лаборатория за качество на въздуха и здравето казва, че именно тунелите са местата, където излагането на ултрафини частици се случва максимално. Тя определя това като вредно и опасно, като ефектите от компонентите могат да се проявят чрез леки дихателни проблеми при здрави хора до остър инфаркт на миокарда (сърдечен удар) при индивиди със сърдечни оплаквания. Тази субстанция, която е причина за замърсяването на въздуха, е свързана с нарастване на смъртните случаи, както и с увеличаване на хоспитализациите сред по-възрастните, имащи сърдечно-съдови заболявания. Установено е, че съществува връзка между хематологичните показатели, като хемоглобин например, които могат да причинят секвестиране на червени кръвни клетки в кръвообращението, и замърсяването на въздуха. Въглеродният оксид (един от замърсителите) може да предизвика развитие на сериозни заболявания на белите дробове, като астма, хроничен бронхит и емфизем.

Интересното е, че астмата все още се счита за не толкова сериозна, тъй като може да се контролира с инхалатори и лекарства. Но това съвсем не е така, тъй като астматичният пристъп понякога води до смърт. При емфизема белодробната тъкан е окончателно и безвъзвратно поразена, или, по-точно казано, убита. Високите концентрации на CO бързо могат да доведат до смърт (за по-малко от 5 минути). Отравянето с него се характеризира с гадене, задух, главоболие, учестен пулс и дишане, замаяност и объркване. Разбира се, тежестта на симптомите зависи от нивото на концентрация. Симптомите на натравяне с CO често се диагностицират погрешно, поради факта, че са грипоподобни. Но когато натравянето е над 50%, клиниката протича със загуба на съзнание, гърчове, колапс, кома и накрая - летален изход. Когато CO е вдишан, той се съчетава с хемоглобина и образува карбоксихемоглобин (COHb). Връзката на COHb е над 200 пъти по-силна, отколкото тази на кислорода с хемоглобина, което го прави трудно елиминируем от кръвта.

Та, като си говорим за задръствания, е хубаво да знаем, че път време няма, както и че здраве цена няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай