Блокадите започнаха. Гневни миньори на пътя

Гражданското неподчинение доведе до напрежение между протестиращи и шофьори

Блокадите започнаха. Гневни миньори на пътя | StandartNews.com

Главни пътни артерии в област Стара Загора бяха блокирани от протестиращи миньори и енергетици. Малко преди 7:00 часа те ограничиха възможността за преминаване през прохода Хаин боаз в района на село Гурково. Протестиращите блокираха и главния път между Стара Загора и Хасково, главния път София- Бургас, както и движението пред ТЕЦ „Брикел“.

Настояването на енергетиците е за отлагане на точката за Териториалните планове за справедлив преход, която трябва да се гледа по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет.

При гражданското неподчинение на прохода „Република“ се стигна до напрежение между протестиращи и шофьори.

Вчера миньори, енергетици и представители на синдикални организации се събраха пред сградата на Културния център в Раднево, където трябваше да се проведе извънредната среща с представители на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

В сряда беше предвидено гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони, но беше отложено заради възникналото напрежение. Вчера заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов беше в Раднево, но синдикати, миньори и енергетици отказаха да го изслушат.

Днес Министерският съвет се събира на извънредно заседание, за да разгледа Териториалните планове за справедлив преход на Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разчетите на премиера Николай Денков са, че ако плановете не са приемат, България може да загуби 1,4 млрд. лв. Те представляват документ, който трябва да разпише как страната ни ще се справи с последиците от затваряне на въглищните централи. Именно заради тях се стигна и до напрежение в управляващото мнозинство, пише Vesti.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай