Министерството на транспорта обновено. Грейна след реновация

Как се е променила 17-етажната сграда

Министерството на транспорта обновено. Грейна след реновация | StandartNews.com

Източник: 24 часа

Сградата на Министерството на транспорта и съобщенията беше реновирана и  грейна след като я разопаковаха. Зад спуснатите платна течеше ремонт на фасадата. Сега тя блесна, а хора се спират, за да й направят снимки.

Старата сграда на транспортното министерство, в която са кабинетите на министъра и зам.-министрите, е емблематична за София. Според кратък запис в Уикипедия, а и според блогове, на нейното място е била къщата на Петко Каравелов ( четири пъти министър-председател в периода 1880-1902 г.) Запазена е снимка на малката къща, която е била срещу сградата на тогавашната община (сега "Гранд хотел София"), видът и размерът й са  втрещявали дипломати и чужди държавници.   

В блог "Стара София" пише, че Каравелов живее в къщата на ул. Дякон Игнатий смъртта през 1903 г., без за миг да се изкуши да злоупотреби с общественото си положение. Едва след неговата кончина семейството продава сградата, а на нейното място скоро е построено банково здание.

Че на това място е била къщата на Каравелов се споменава и в публикация на Националния военноисторически музей. "Малката му, най-обикновена къща на ул. „Дякон Игнатий“ срещу Столична община се превръща в сцена на политически съвещания, срещи с княз Александър I и място за преговори с дипломатическите представители на великите сили. 

Паралелно обаче на площад "Славейков" има надпис, че къщата на Каравелов е била там. 

Дългогодишни служители в транспортното министерство също знаят, че преди в тази сграда е имало банка.  А "Уикипедия" пише, че тя е построена  през 1910 година за създадената с белгийски капитали Балканска банка. 

За национализирането на тази банка през 2047 г. е създаден специален закон. Вероятно след тази година сградата е предадена на министерството на транспорта. 

Бившият министър на транспорта Кирил Ерменков казва, че от банката са останали въртящата се врата и скърцащите стълби към етажа на министъра. 

Високата 17-етажна сграда, която е до нея, и до днес сред по-дългогодишните експерти в транспорта е известна като "Кубадиновата кула". Изграждането й започва, когато министър на транспорта е Пенчо Кубадински (27 ноември 1962 - 12 март 1966 г.), който е и нейн инициатор. По онова време, а и сега, тя е стъкленият пирон, който се забива в небето в центъра на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай