Четвъртък,

Мигрантите идват. Драма с оградата

От: СТАНДАРТ -
687
Мигрантите идват. Драма с оградата
A
A
A

Тревожни данни за състоянието на оградата по границата при очаквания в най-скоро време мигрантски натиск изнесе вътрешният министър бойко Рашков в парламента.

редвижданията са мигрантския натиск да се засили през идните месеци. „До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до нас“, каза Рашков. И съобщи, че увеличението на мигранти през август е със 17 %  повече от  предходния месец юли.

Аларма за състоянието на оградата по гланицата би преди Рашков и премиерът Стефан Янев. Защитното съоръжение по границата с Турция е в лошо състояние и са необходими допълнителни усилия от страна на Гранична полиция и от областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково, за да бъде защитена границата, обясни Янев по време на парламентарния контрол.

Съоръжението не е поддържано - има срутища и пробиви, потвърди и Бойко Рашков. Той обясни, че поддръжката на оградата е била възложена на областните управители в граничните райони, но вероятно заради липсата на финансови средства такава не е извършвана.

"Картината в Афганистан се изменя ежедневно и процесите се отразяват пряко и на въпроса с миграционния натиск. Там движение "Талибан" завзе властта, което създава сложна обстановка в цялата страна и генерира условия за емигриране на гражданите, които виждат опасност за своите семейства. Миграционният натиск не е насочен само към нашата страна", каза Рашков.

По думите му мигрантска вълна ще има в България, Турция и Гърция. 

"В Турция е завършено оградно съоръжение, така също Гърция, която изгради с границата си към Турция оградно съоръжение. Ние също имаме такова оградно съоръжение от няколко години насам. В сравнение с предходната година е известно, че се е повишил шесткратно мигрантския натиск.”, обясни вътрешният министър. И съобщи, че МВР е провело съвещание с представители и на други държавни органи, включително с разузнавателните служби.

Относно ситуацията в България той каза, че е инспектирано оградното съоръжение с Турция.

"Това съоръжение изобщо не е поддържано, на някои места има срутища, пробиви, паднало е на отделни места. Нашата държава е възложила поддръжката на областната оправа на Бургас, Ямбол и Хасково. Това ще наложи да се възстанови оградното съоръжение. Междудругото то е сериозно препятствие срещу нелегалните мигранти, които идват от Турция, за да влязат в България. В момента разполагаме със заявки за финансови средства, които са необходими, за да се възстнаови оградното съоръжение", заяви служебният министър.

"Проведохме и среща с Министерството на земеделието и горите, защото пътищата, които са в близост с граничната линия, са собственост на това министерство. Тези пътища са важни заради патрулите, които вършат своята работа там", допълни още Бойко Рашков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички