Месни Заговезни. Най-вкусната рецепта за варена кокошка преди строгите забрани

Последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости

Месни Заговезни. Най-вкусната рецепта за варена кокошка преди строгите забрани | StandartNews.com

Днес са Месни Заговезни (Неделя месопустна) - последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости.

ВИЖ ОЩЕ: Неделя на Страшния съд. Какво не бива да правим?

Празникът е с плаваща дата. Денят всеки път съвпада с неделята, осем седмици по-рано от Великден и е първият празник свързан с настъпващата пролет.

Ден преди Месни Заговезни, в събота, се отбелязва Голяма Задушница пред Великия пост. По същия начин, така както и при другите задушници, се ходи на гроба на близките ни, прекадява се, прелива се с вино, пали се свещ. Раздават се подавки: жито, хляб без квас, сирене и яйца.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се ядат сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Тези две седмици са своеобразно въведение на тялото за най-дългите пости през годината. Пости има в почти всички древни култури, като вид прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като превъзходство над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоянния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие.

Безспорно обаче, в прехода на природата между зима и пролет, в постите се крие и настройка и отдих на тялото ни, водещо до изчистване от отровите.

Обичаи

Някъде е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си; така се прогонват бълхите от всяка къща.

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Обикновено това продължава до късна нощ на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси, ако трябва, пламъците. В това време момата събира стрелите – колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана.

По обичай, малко преди вечеря на Месни Заговезни, младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, днес най-често торта.

На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с пълна с месни продукти софра. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле , свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Рецепта за варена кокошка за Месни Заговезни 

Кокошка - 1 бр. червен пипер - 1 супена лъжица сол подправки - за варенто.

Приготвяне: Кокошката се сварява цяла, докато месото не омекне напълно.  В тенджерата може да добавите по желание едро нарязани лук, морков, целина, зърна черен пипер, дафинов лист и др. подправки по желание.  Посолява се и се разкъсва на порциони парчета.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илия
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи