Мехлемът на Аспарух лекува грип и артрит

Кремът по рецепта на хановете трие целулит и излишни килца

Мехлемът на Аспарух лекува грип и артрит | StandartNews.com

Животът в ХХI в. е маратон. А зает да трупа пари и вещи, съвременният човек лесно пада в капана на болестите. Как да заживеем в хармония с природата в този забързан свят? Физиотерапевтът Николай Христов е намерил пътя - възкресявайки рецептите на шаманите от прабългарски времена.

"Всичко е във вашите ръце и е въпрос на вашия избор", казва физиотерапевтът Николай Христов. Той използва един от най-старите методи за лечение и възстановяване, още от времето на българските ханове, наречен кан-терапия. Този метод увеличава силата на съвременните методи на рехабилитация, обяснява Христов. Техниката се основава на знанията на древните колобри - прабългарските шамани. Те поддържали здравето на владетелите чрез комбинация от масаж, мануална терапия и прилагане на ароматни масла и билки. "Кан-масажът цели уравновесяване на мускулния дисбаланс и на центъра на тежестта, премахване на напрежението в меките тъкани и подобряване динамиката на ставите чрез отстраняване на блокажи", обяснява Николай Христов. Освен това се активира жизнената енергия и се балансира тялото.

В терапията от няколко месеца вече успешно се прилага и крем, наречен кан-мехлем. Той е създаден по древна прабългарска рецепта за благоприятно влияние на проблеми със ставите, мускулите и периферните нерви. Прилага се чрез масаж на проблемните зони или с дишащ компрес или ултразвук. Прави се

бавна разтривка, поне 5-6 минути

до пълно резорбиране на мехлема, обяснява Христов. Компресът се прилага главно преди лягане, когато проблемната част е в относителен покой. Желателно е да престои през цялата нощ. Загряващ компрес не се препоръчва. Кан-кремът има позитивно влияние при артрози, артрити, миозити, тендомиозити, дисторзио, луксации, спортни травми, неврити, тендинити, фибромиалгия, плексити, контрактури след оперативна намеса, цикатрикси, лимфни отоци, диско-радикулерни синдроми, състояния след грип, настинки, преди спортни натоварвания, като превенция на травми, измръзване, целулит, наднормено тегло. Мехлемът обаче не е панацея, предупреждава Христов. Не се препоръчва при фрактури, екземи, открити рани, новообразувания, висока температура, тежки форми на хипертония, сърдечни импланти, декомпенсирани форми на сърдечни заболявания, епилепсия.

Мехлемът е разработен

изцяло на билкова основа

Повечето от съставките му са били използвани още по времето на древните колобри. А на Христов му е трябвала цяла година, за да направи проучвания и да разработи крема. Лечебните свойства на съставките, от които се забърква, са описани в много древни текстове. Но ароматерапевтичната билкова компилация и дозировка е разработка лично на Николай Христов. Продуктът вече е патентован и дори се разработва от фармацевтична компания.

Бреза, туя и камфор в аптечката на шаманите

Кои са чудодейните съставки, използвани от древните колобри? Николай Христов разкрива тайната:

* Брезата е една от основните съставки на ханския мехлем. Според старите поверия тя прогонва нечистите сили. В практиката сокът на това дърво се е използвал за жабурене и гаргара при образуване на афти и други проблеми в устната кухина. В продължение на столетия от брезовия сок са приготвяли лечебни напитки, а от листата й се варели настойки с диуретичен ефект. Днес брезовото масло се включва в състава на различни лосиони и кремове за кожата, тъй като притежава подчертано стягащ ефект. Доскоро то е било основен компонент на парфюми.

* Салицилът се съдържа в маслото от вида Betula alba. Той е известен с аналгeтичните си свойства, a днес от него се прави аспирин. Това е друга основна съставка в ханския крем. Сребърният бор също присъства в кан-мехлема. Дървото е било добре известно и в древните цивилизации на Египет, Гърция и Арабия. Растението се използвало не само за изпълнението на религиозни култове, но и като средство за лечение на белодробни инфекции - бронхити, туберкулоза и пневмония.

Препаратите от бор се приемали предимно чрез инхалация. И до ден днешен се счита, че човек го тегли натам, където растат борове, тъй като въздухът там е лечебен и за болни, и за здрави хора.

В състава на крема има и екстракт от един много специален вид азиатски кипарис. Както разказва легендата, от кипарис е бил направен и кръстът, на който разпънали Исус Христос. Египтяните правели от кипарис саркофазите си, а също го използвали за медицински цели.

* Друго растение - туята, е било известно и на нас, и на американските индианци. От листата и кората й те правели отвари за лечение на ревматизъм и инфекциозни заболявания. В началото на XVI век френският крал го нарекъл "Дървото на живота"(arbor-vivate).

* Камфорът е друга важна съставка в мехлема. Като ценно ароматично вещество и като инсектицид маслото от камфор отдавна се използвало от хората от целия свят. В някои култури на изток камфоровото дърво се е смятало за свещено растение и са го използвали в различни религиозни и светски ритуали. В древна Персия камфоровото масло е било признато като много ефективно средство срещу чумата. Царят на персите Ксеркс II толкова харесвал това масло,че го считал за едно от най-ценните съкровища на своя дворец във Вавилон. По време на разкопки в Италия археолозите намерили в съдове от о-в Борнео перфектно съхранено ароматично вещество с характерен аромат на камфор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай