Мария Габриел: Организираме втори полет за евакуация от Израел

С полет на правителствения самолет у нас кацнаха 92 българи и един хърватин

Мария Габриел: Организираме втори полет за евакуация от Израел | StandartNews.com

Правителственият Еърбъс, изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, кацна преди малко на летище София.

Безопасно успяхме да придвижим първата група българи, евакуирани от Израел, имаме готовност да организираме и втори полет, обяви вицепремиерът Мария Габриел на летище София.

С полет на правителствения самолет у нас кацнаха 92 българи и един хърватин, за втората група са записани 68 души. Те са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи, обясни още Габриел.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, заместник-председателите на Народното събрание Филиз Хюсменова и Никола Минчев, и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел посрещнаха на Летище София българите, евакуирани от Израел, които пристигнаха с правителствения „Еърбъс". На борда на самолета беше министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Вчера след получаване на информацията за атаки на „Хамас“ на територията на Израел, бях дала разпореждане да бъде сформиран кризисен щаб към Министерството на външните работи. Този кризисен щаб идентифицира и установява контакт с пребиваващите българи в Израел, каза още министърът на външните работи Мария Габриел. По думите ѝ те са по различни причини там – конференции или туризъм.

Беше създадена организация с една единствена мисъл – грижа за сънародниците ни и координирани действия. Отбеляза тя. В този контекст с министъра на транспорта Гвоздейков се организирахме да бъде изпратен правителственият самолет и да бъде придвижена първата група българи, допълни Габриел.

Имах разговор и с външния министър на Израел – Ели Коен. България е солидарна с Израел. Следим внимателно ситуацията с цел да окажем съдействие на нашите сънародници там. Имаме организационна готовност да бъде изпратен и втори полет, защото все още има други българи, които се намират на територията на Израел, съобщи още Мария Габриел. Тя допълни, че с първия полет у нас са пристигнали 92 българи и един хърватин. 

Тя изрази специални благодарности на посланика ни в Израел и нейния екип, имаме ежеминутна връзка, каза вицепремиерът.

Нямаме заявки да евакуираме дипломатите и техните семейства, каза още тя.

Когато говорим за дипломатите, е много важно да останем координирани на ниво Европейски съюз. Строго осъждаме случващото се на територията на Израел, оставаме всички мобилизирани, каза още тя. На първо място беше грижата за сънародниците ни и това да имаме изпреварващи и координирани действия, заяви Мария Габриел.

Тя съобщи, че за втория полет има записани няколко българи. „Имаше няколко сигнала през деня, те са вече в списъка за втория полет. Едната група е на зъболекари на конференция, другата е на туристи. С министъра на транспорта и на ниво правителство ще трябва да вземем решение за детайлите за този полет“, отбеляза Мария Габриел. Тя посочи, че спрямо вчера има нова ситуация -  „тук реферирам към обявеното от правителството, че те са в ситуация на война“.

Най-хубаво е, че докарахме хората живи и здрави, каза и министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Това, което чух в самолета за ситуацията там, е потресаващо, добави той. Министър Гвоздейков благодари на Мария Габриел и на посланика ни в Израел. Той каза, че от 23 ч. снощи са в непрекъснат контакт и е започнала подготовката за справяне със ситуацията. „Много трудно се получава разрешение за полет от Израел, тъй като летището в момента работи при извънредна ситуация. Буквално сутринта в 06:00 получихме разрешение да излетим от София. Това се случи след около 50 разговора с тяхната агенция по сигурност към министерството на транспорта на Израел. Полетът беше дефиниран като дипломатически и това беше всъщност разковничето, благодарение на което се осъществи този полет“, обясни министър Гвоздейков.

Продължаваме да работим, защото ситуацията е още по-сложна, допълни той. Самолетът отново ще бъде подготвен за полет, но очакваме ново разрешение, което трябва да се потвърди от израелските власти. Това е процес, който не зависи от нас. Веднага, след като получим разрешението, самолетът ще излети незабавно за Израел, заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай