Любовта - луда и без българи

Никола Корабов ще бъде отличен на филмовия фестивал във Варна

Любовта - луда и без българи | StandartNews.com

Варна. Никола Корабов ще бъде отличен с голямата награда на варненския международен филмов фестивал "Любовта е лудост". Призът се дава за големите му заслуги към българското кино. Наскоро творецът навърши 85 години. На него се дължи родният екран да има Невена Коканова. Той гласува голямото доверие на неизвестната стажант-актриса от ямболския театър, като й възлага ролята на Ирина във втория си филм "Тютюн". На екрана варненци и гости на фестивала ще видят култовата лента, създадена по романа на Димитър Димов през 1961 година. От филмите на Корабов ще бъдат показани още историческият "Юлия Вревская", "Копнежи по белия път", любимият му "Орисия" и един негов автобиографичен портрет.

В последните дни на август за край на лятото във Варна все още не се говори. Макар че срамежливи облачета вече по-често замрежват слънцето, плажът е все така желан, водата - топла, а тоалетите продължават повече да показват, отколкото да скриват прелестите на своите притежателки.

Време за море и любов все още има. Не поглеждайте към тъжната есен и тягостната зима, съветват дори гларусите, които прелитат ниско над брега. За любов говори и огромното пано, опасало фасадата на фестивалния комплекс срещу Морската градина. Който не знае български, може да го прочете и на английски. Някои по-сдържани и емоционално стабилни хора биха оспорили този факт, но през 1993 година, когато бе създаден фестивалът, и бащите, и майките му бяха категорични: няма съмнение, любовта е лудост. Дори и на кино. Много народ се извървя през киносалоните през тези 21 години. С много звезди се срещнаха родните и чуждестранни киноманиаци. Нагледаха се на световни любовни премиери, така че да се рекламира сред тях варненският лав фест е почти излишно. Още повече, че той е едно съвсем демократично и достъпно събитие. Много от филмите са с вход свободен, а в останалите прожекции входът е 5 лева. Изключенията са две: вечерите на откриването и закриването, когато билетите са по 10 лева. Двадесет и първият международен фест "Любовта е лудост" ще се открие на 30 август с филма "Влюбените". Разбира се, преди това духовата музика на Военноморските сили ще посрещне звездите. Както винаги тълпа почитатели и любопитни граждани ще ги приветства и атакува за автографи. Церемонията е съвсем по холивудски тертип, само дето червеният килим е малко по-къс. Интересът към вечерите на откриването и закриването е най-голям. Повечето билети за тези две вечери са вече продадени. Много гости, а и жители на Варна са планирали отпуските така, че да съвпадат с прожекциите на фестивала. Почивка като на кино. Или може би почивка и много кино. И двете формулировки изглеждат съвсем верни. "Голямо гледане ще падне - предчувства духовното удоволствие достолепна дама, докато преглежда за пореден път програмата. Изведнъж обаче я обзема мирова скръб: Жалко, че ще изтървем сериалите по телевизията. И все пак лудостта... е по-важна, успокоява се в крайна сметка кинопочитателката.

Тази година за първи път фестивалът ще бъде открит от кмета на Варна, а не от неговия заместник. Иван Портних лично ще отреже лентата. Някои заведения след консумация при тях гарантират по-евтини билети за феста. "Влюбените", казахме вече, ще се появят на екрана още първата вечер. Филмът е копродукция на Франция и Великобритания. Режисьор е Кристоф Оноре, а в ролите са Катрин Деньов, Киара Мастрояни, Милош Форман. Интересът към тази история е огромен: в Лондон майка и дъщеря изпитват тръпката на романтично преживяване. Мадлен възстановява стара връзка отпреди 30 години, а дъщеря й Вера е изправена пред сложна дилема - музикант, който не иска да се обвързва, и бившия й любим, който все още страда по нея. 21-ият любовен кинофест прави още едно принципно изключение освен кметската намеса при откриването. За първи път от създаването си фестивалът ще отличи не само български, но и двама чуждестранни творци за заслугите им към световното кино. Фабио Тести е снимал с Виторио де Сика, Серджо Леоне, Дино Ризи. Негови екранни партньори са били Клаудия Кардинале, Роми Шнайдер, Антъни Куин. На 1 септември от 20 часа Фабио Тести ще се срещне с варненските си почитатели на галавечер, на която те ще могат да видят и филма с негово участие "Градините на Финци-Контини". Режисьор на лентата е Виторио де Сика. Филмът има "Оскар" за най-добър чуждестранен филм и "Златна мечка" на международния фестивал в Берлин.

Другият награден във Варна гост е американецът Роб Нилсън. Ще бъдат представени пет негови филма, като на галата ще се върти най-новата му лента "Колапс".

Дванадесет филма участват в конкурсната програма. За съжаление между тях няма нито един български. Липсата на родни кинопродукции е причина тази година да минем и без фестивала "Златната роза". Малко утешение е, че макар и извън надпреварата, ще бъде показан за първи път филмът на Тодор Буров "Отрова за мишки".
С особен интерес във Варна се очаква и филмът от Израел "До края на Амир", документален разказ за една от жертвите на атентата в Сарафово.

Памет за незабравимите

Тази година бе изключително жестока за всички, които обичат българския театър и кино. Отидоха си от този свят творци, които никога няма да забравим и които с филмите, които създадоха и в които сме ги гледали, ще бъдат завинаги във всеки български дом. На екрана в зала "Пленарна" на общината могат да се видят култовите филми на Георги Калоянчев "Специалист по всичко", "Инспекторът и нощта", "Невероятна история". Неповторимият Тодор Колев ще бъде представен с "Господин за един ден", Чочо Попйорданов ще ни припомни веселяшките истории от "Адио, Рио", зрителите ще видят и Парцалев във филма на режисьорката Иванка Гръбчева, която също ни напусна наскоро, "13-ата годеница на принца".

Варненският фестивал "Любовта е лудост" е създаден през 1993 година. Той има конкурсен характер и в него се представят по 13 филма с любовна тематика. Тази година журито е представено от 5 души. Председател е Роб Нилсън от САЩ. От България - режисьорът Петър Попзлатев. Актрисата Илона Ивченко е от Русия, Жоел Франка е от Белгия и Митя Окорт от Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай