Любимата на Левски! Правил ли е годеж с 5 000 гости?

Една непозната история, от която спира дъхът

Любимата на Левски! Правил ли е годеж с 5 000 гости? | StandartNews.com

Знаем много за апостолската революционна дейност на най-великия българин Васил Левски. Но почти нищо за неговия личен живот. Особено – имал ли е любима жена.

ВИЖ ОЩЕ: Имал ли е Левски любима жена? Мистерията пада!

Гена е името на момичето, около което се въртят най-много любовни истории около Левски. Тя е от село Аджар в Сърнена Средна гора, на 32 км от Карлово. От 1934 г. се нарича Свежен.

ВИЖ ОЩЕ: Утопията Левски. Предговор на Димитър Недков към книгата на Стандарт

През XVIII-XIX век е било административен център на 62 села, многолюдно и будно население, икономически добре развито.  Смята се, че на връх Къдрафил над селото е лобното място на Хаджи Димитър.

ВИЖ ОЩЕ: Кога е обесен Левски? Кой е виновен за грешната дата

Възрожденският дух в Аджар, което в превод от турски означава „здрав, каменен”, винаги е бил много силен. Захарий Стоянов го споменава наред с други селища, в които Левски прави тайни комитети след 1871 г.

ВИЖ ОЩЕ: Защо Левски написа "Народе????"

В това село Левски е направил истински годеж пред 5 000 души.  Историята разказва журналистката Светослава Рудолф, която през 2019 г. издава книгата „Годениците на Левски”. Изследването й е базирано на разкази, останали от очевидци и роднини, на свидетелства от Централния държавен архив, от Националната бибилиотека „Свети св. Кирил и Методий”, от Регионалните исторически музеи в Карлово и Ловеч.

ВИЖ ОЩЕ: Кръстчето на Левски пази голяма тайна. Всички питат какво има в него?

Според Светослава Рудолф първи за годежа на Левски в Свежен разказва в началото на XX век писателят Кирил Христов. Публикацията, озаглавена „Левски се сгодява”, излиза през 1903 г. в списание „Просвета” и е подписана с неговия псевдоним – К. Ведрин. Той разказва за своята среща с белобрад дядо в карловските села. След като го пита помни ли Левски и идвал ли е той в неговото село, дядото отговаря: „ Абе, как да не го помня, моята бабичка е била негова годеница!”

Каква всъщност е историята?

Кога е станал годежът?

И защо историкът Иво Тавитян дава малко по-различна версия за събитията – четете в книгата на „Стандарт”, която пали сърцата.

 

Легендите за Левски

Търсете в редакцията на медия "Стандарт"

ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29 -  КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ТУК

Книгата се издава с подкрепата на ИНВЕСТБАНК

През 2023 г. отбелязваме 150 години безсмъртие на Апостола на свободата. „Стандарт“ събра и издава за първи път 30 легенди за Левски. В уникалната книга по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти за живота на Апостола на свободата, от различни гледни точки се представят емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият собствен издателски принос в отдаването на почит и преклонение към личността на Апостола и обединителната сила, която той носи и днес на България.

Не пропускайте!

  • Кой е предателят
  • Мистерията с дяконското кръстче
  • Любимата песен на Апостола
  • От какво е боледувал
  • Тайните годежи
  • Случайно ли е заловен
  • Светец или политик
  • Проклятието на паметника
  • Кога е сгрешена датата на обесването
  • Защо е написал Народe????

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай