Кръстчето на Левски пази голяма тайна. Всички питат какво има в него?

Една мистерия пада при реставрацията на разпятието от Божи гроб

Кръстчето на Левски пази голяма тайна. Всички питат какво има в него? | StandartNews.com

Всеизвестно е, че през 1864 година Левски решава да хвърли расото и да се отдаде на борбата за освобождаване на Отечеството. По-малко известен е фактът, че Апостола моли приятелите си да острижат косата му. Те обаче отказват, защото смятат, че е светотатство. Така той сам реже косите си в околностите на Карлово, а след това ги занася на майки си Гинка с думите: "Мамо, вземи косата ми, та я скрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе, и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе, да не остава неопят и непогребан."

ВИЖ ОЩЕ: Как е изглеждал Левски? Странната снимка

Дотук всички знаят историческата истина. Известно е, че леля Гинка изпълнява желанието на сина си много след като той е обесен. Просто, защото никой не смеел да й каже черната вест. Но има и още легенди за косите на Левски. Една от тях е свързана с тайната на малко кръстче, подарено на Дякона от вуйчо му – архимандрит Васил. Разпятието е от Божи гроб. И Левски го носи постоянно.

ВИЖ ОЩЕ: Историята се обръща! Нови факти за живота на Левски

При реставрацията на кръста обаче пада голяма мистерия. Става ясно, че в него има тайник.

Какво крие тайничето в кръстчето на Левски?

Какви тайни крие?

Отговорите - в най-новата книга на "Стандарт":

Легендите за Левски

Търсете от 21 февруари 2023 г.в редакцията на медия "Стандарт"

ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29

Книгата се издава с подкрепата на ИНВЕСТБАНК

През 2023 г. отбелязваме 150 години безсмъртие на Апостола на свободата. „Стандарт“ събра и издава за първи път 30 легенди за Левски. В уникалната книга по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти за живота на Апостола на свободата, от различни гледни точки се представят емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият собствен издателски принос в отдаването на почит и преклонение към личността на Апостола и обединителната сила, която той носи и днес на България.

Не пропускайте!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай