Как е изглеждал Левски? Странната снимка

Една малко позната история за най-великия българин

Как е изглеждал Левски? Странната снимка | StandartNews.com

Няма българин, който да не е виждал стотици портрети на Левски. Ликът на Апостола на свободата грее от учебници и книги, от стените на почти всички кабинети.

ВИЖ ОЩЕ: Кръстчето на Левски пази голяма тайна. Всички питат какво има в него?

Когато откривали бюста му във Вашингтон през 2000-та година, по време на церемонията се събрали и много американци, които не знаели за него. Загледали се в изображението му и типично по американски възкликнали -  „Уау! Какъв красив мъж! Сигурно е киноактьор, и то някаква звезда!”.

ВИЖ ОЩЕ: Историята се обръща! Нови факти за живота на Левски

Но как наистина е изглеждал най-великият българин? Колко е бил висок?

До нас са достигнали общо седем безспорно установени фотографии на Левски. Освен тях съществуват още пет, за които се предполага, че са негови. Храмът "Света преподобна мъченица Параскева" във варненското село Аврен притежава една от спорните снимки. Уникалното изображение е запазено от свещеник Захарий Липчев (служил в храма 1969 г.).

С какво то е по-различно?

Какви тайни крие?

Отговорите - в най-новата книга на "Стандарт":

Легендите за Левски

Търсете от 21 февруари 2023 г.в редакцията на медия "Стандарт"

ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29

Книгата се издава с подкрепата на ИНВЕСТБАНК

През 2023 г. отбелязваме 150 години безсмъртие на Апостола на свободата. „Стандарт“ събра и издава за първи път 30 легенди за Левски. В уникалната книга по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти за живота на Апостола на свободата, от различни гледни точки се представят емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият собствен издателски принос в отдаването на почит и преклонение към личността на Апостола и обединителната сила, която той носи и днес на България.

Не пропускайте!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай