Защо Левски написа "Народе????"

150 години безсмъртие

Защо Левски написа "Народе????" | StandartNews.com

150 години ни делят от онзи злокобен момент, в който със страшна сила на бесилото увисва най-достойният син на България - Апостола на свободата Васил Левски. Улисана в избори и политическа суматоха държавата сякаш забрави за най-велия българин. Или удобно не иска да се сети за светлия му пример, от който днес имаме крещяща нужда.

Неговото "Народе????" отново ни кара да се замислим кои сме, какви сме, защо сме вечно разделени и имаме ли днес кауза, за която да се борим.

Книга, която пали сърцата, издаде "Стандарт" по повод 150 години безсмъртие на Васил Левски. В нея по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти от живота и делото на Апостола.

Днес ви представяне главата от "Легендите за Левски", която се отнася до значението на тази историческа въздишка "Народе???".

Защо е написал „Народе????“

В своето тефтерче, на стр.53, Левски пише: „Народе ????” – най-голямата загадка, която все още не е разшифрована.

За някои това е вик на отчаяние, за други – недвусмислено предупреждение, трети го определят като многозначително пророчество.

Да се интерпретира „Народе????” на Васил Левски е трудно и непосилно.  Още повече, че използването на въпросителния знак при него не е еднозначно и в много случаи не отговаря на правописните норми нито в тогавашния, нито в днешния български език.

Колкото и автори да са разсъждавали върху написаното, само Васил Левски е знаел какво точно е имал предвид, какво е било емоционалното състояние, какви са били мислите му.

Всеки има право на интерпретация. Но единственото, на което нямаме право, е еднозначно да тълкуваме това „Народе????”, като разчитаме в него отчаянието на Васил Левски от нас – неговия народ. Защото Левски е и ще си остане най-вярващият в собствените ни сили българин. И най-вярващият в народа ни човек, който с всеки свой ход или мисъл показва това по категоричен начин!

Дали заслужаваме Левски? Горчивата истина посочва Велислава Дърева в речта си по повод 180 години от рождението на Апостола:„Истината е, че българите се кръстят пред Левски и плачат пред него като пред икона, обаче тачат политическото потомство на Хаджи Иванчо Пенчович ефенди. Накъдето и да се обърнем, същият този български народ навсякъде пише думата "народе" с четирите въпросителни – на плакати, на стените, по тениски. И всеки си мисли, че тази дума, с четирите питанки, се отнася за някой друг – за всеки друг, но не и за самия него. Истината е, че всеки един от нас е петата въпросителна в тази дума“.

Легендите за Левски

Търсете от 21 февруари 2023 г.в редакцията на медия "Стандарт"

ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29 -  КНИГАТА МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ТУК

Книгата се издава с подкрепата на ИНВЕСТБАНК

През 2023 г. отбелязваме 150 години безсмъртие на Апостола на свободата. „Стандарт“ събра и издава за първи път 30 легенди за Левски. В уникалната книга по най-увлекателен начин се разказват малко познати факти за живота на Апостола на свободата, от различни гледни точки се представят емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият собствен издателски принос в отдаването на почит и преклонение към личността на Апостола и обединителната сила, която той носи и днес на България.

Не пропускайте!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай