Луковмарш пак забранен, готвят провокации

Забраната на Столична община за провеждането му ще бъде спазена, каза Младен Маринов

Луковмарш пак забранен, готвят провокации | StandartNews.com
  • Забраната на Столична община за провеждането му ще бъде спазена, каза Младен Маринов

Поредна година напрежение около забранения Луковмарш. Столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани провеждането му на 22 февруари, но както всяка друга година заповедта падна в съда, защото според магистратите от кметството и СДВР не давали категорични доказателства, че проявата е насочена срещу обществения ред.
"Наличието единствено на опасения за настъпване на такива, е нарушение на конституционното право на свободно и мирно събиране и изразяване на събрания и манифестации", гласи решението на Административен съд София-град.
Най-вероятно, както всяка предна година шествието ще се състои при това с допълнително напрежение около него, тъй като са възможни провокации. В Брюксел премиерът Бойко Борисов предупреди, че тече координирана атака срещу кабинета, част от която са публикациите срещу него в испанския вестник “Ел Периодико“. Кулминацията на ченгеджийските номера, за които в кабинета получили предупреждение преди 2 месеца. Целта беше шествието да е пикът и да направят пуч, заяви Борисов без да уточни за кое шествие говори. Някои видяха в думите му шествието с участието на Румен Радев пред паметника на Левски, други обаче предположиха, че става въпрос именно за Луковмарш.

  • Фандъкова: Разчитам на службите

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви днес, че разчита на службите и полицията да успеят да осигурят опазването на вътрешния ред при евентуално шествие на Луковмарш, ако то се състои. Категорични сме, че ще бъде спазена заповедта на кмета на Столична община за Луковмарш, заяви пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов. И допълни: ""Продължаваме да следим ситуацията с оглед на утрешното мероприятие по отношение на така наречения Луковмарш. Има издадени заповеди на кмета на Столична община, който е компетентен по Закона за събранията, митингите и манифестацията. Ние сме категорични, че ще бъде спазена заповедта на кмета".

  • Германски националисти, тръгнали за България, спрени на летището в Дортмунд

Междувременно се появи информация, че германски крайни националисти са искали са участват в Луковмарш. Германската полиция е проверила 22 души, които имат връзки с крайнодесни групировки и са възнамерявали да пътуват за България, съобщи Twitter профила на бундесполицията в Северен Рейн-Вестфалия. На 10 от тях не е било разрешено да се качат на полет за България. Всички те са се били отправили към летището в Дортмунд и са възнамерявали да пътуват към България, за да участват в Луковмарш. Паспортите на 10 от тях временно са били задържани от властите, става ясно от публикациите на бундесполицията.

Хората, на които не е разрешено да се качат на полет за България, често са пътували в чужбина, за да взимат участие в подобни екстремни прояви. В момента няколко души се разпитват на летището в Дортмунд и предстои да стане ясно дали ще им бъдат върнати паспортите.

Във връзка с информацията за самолет с чужденци, които идват за Луковмарш, Младен Маринов коментира в парламента: "Имаме комуникация с партньорите, така че те извършват своите проверки. На база на тези проверки, ще са техните действия".

  • Организатори на Луковмарш нахлули в Алма матер

Организатори на "Луковмарш" са нахлули вчера в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по време на студентско събитие - университетска дискусия по повод възраждането на фашизма в Европа и България. Националистите, които са заплашвали студентите, едва са били изгонени от охраната на СУ и дошлите полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай