Луди! Трима скочиха с парашут от блок в София

Посред бял ден и въпреки засиления трафик

Луди! Трима скочиха с парашут от блок в София | StandartNews.com

Екстремен скок с парашут от покрива на блок в столицата. Кадрите се споделят в социалните мрежи. Оказва се всъщност не един, а трима мъже са скочили от 20-тия етаж, практикувайки екстремния спорт бейс джъмпинг, пише glas.bg.

Според експерти - така те са рискували както своя живот, така и на случайно минаващите хора. На летище Ихтиман всеки ден под погледа на експерти правят скокове от самолети. За тази цел обаче се използват специални раници, в които има 2 парашута. Височината обаче е в пъти по-голяма, за да е сигурно, че парашутът ще има време да се отвори.

Посред бял ден и въпреки засиления трафик неизвестен мъж скача от покрива на блок. Секунди по-късно - отваря се парашут. Мъжете са скочили от покрива на този 20-етажен блок. Приземили са се в тревни площи на метър от улицата. 

Хората, които живеят в блока казват, че организацията е продължила с месеци. По техни думи, защото действията им не се водят незаконни, а ако се предизвика голям интерес, това може да се промени. Оказва се самите момчета в началото на годината са публикували и други видеа как скачат от покрива на същия блок.

Парашутният инструктор Христо Киликчиев определя действията им като опасни и безотговорни.

„Опасността от ниски скокове е много по-голяма. Нямаш време за реакция, не можеш да определиш дали парашутът няма да се завърти и удари в блока. Помислете за близките си преди да предприемете тази стъпка. Кой ще им каже „синът ви скочи от блок и загина“, заяви той пред bTV.

Допълва и че ако човек търси адреналин, няма нужда да рискува живота си. И разграничава парашутизма от така наречения бейс джъмпинг.

„Тук се скача от 4200 метра. Парашутизът, и това всъщност е разликата, има правила. Нашите парашути са произведени от сертифицирани призводители. Имаме 2 парашута и електронно устройство за сигурност,  което само отваря парашута ако парашутистът сам не е успял“, каза той.  

Допълва и че при така наречения бейс джъмпинг, където всеки сам на своя глава скача с парашут заради адреналин... само през 2015-та загиналите са над 250.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай