Лозан Панов "посяга" на Окръжния съд в Благоевград

Председателят на ВКС има намерения да преекспонира спорове в окръжното съдилище

Лозан Панов "посяга" на Окръжния съд в Благоевград | StandartNews.com

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов готви груба намеса в работата на Окръжен съд-Благоевград, с което погазва и две решения на ръководената от самия него Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Кадровици съобщиха за сайта "Правен свят", че с изненада са разбрали за намерението на Панов да посети в петък съда в Благоевград, за да проведе "очна ставка" със съдиите. Председателят на ВКС се появи в четвъртък за заседанието на Пленума на кадровия орган със закъснение.

Формалният повод на петъчното командироване на Панов до Благоевград са двете писма на осем от наказателните съдии до ВСС, в които те изразяват недоволство от административния си ръководител Катя Бельова и от колегите си от Гражданското отделение на съда. И, макар че още в началото на месец март т.г., както и този вторник, мнозинството от членовете на Съдийската колегия на два пъти се противопоставиха на опитите на Панов изкуствено да преекспонира споровете, очевидно председателят на ВКС има намерения да направи точно това.

Без мандат от кадровия орган, потъпквайки и нарочен доклад, изготвен от Комисия от съдии от Софийския апелативен съд (САС), който не установи противоречия в работата на ръководството на Благоевградския окръжен съд, Панов е решил, че трябва да изиска лични обяснения от съдиите на място.

С планираните си действия, освен, че демонстративно игнорира волята на ресорната колегия на кадровия орган, Лозан Панов опровергава сам себе си по отношение на твърдението, че в качеството си на председател на ВКС, както и на Съдийската колегия, нямал власт и не можел да оказва натиск над съдийското съсловие.

От дебата на последното заседание на ресорната колегия към кадровия орган стана ясно, че повод за напрежението в съда в Благоевград са поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложени от екипа на близкия до Панов провален бивш правосъден министър Христо Иванов и приети през 2016 г., с които бяха разширени правомощията на общите събрания на съдилищата по отношение на разпределението на съдийските щатове. За да удовлетворят всички страни в спора, кадровиците приеха, че отпуснатите две щатни бройки за съдии в Окръжния съд в Благоевград ще бъдат разпределени между Гражданското и Наказателното отделения, а не само за граждански съдии, какъвто бе първоначалният план.

Решението донякъде ощетява гражданските съдии, за които справките от доклада на Апелативен съд – София сочат, че са били по-натоварени. Нещо повече, мнението на 8 от наказателните магистрати, не е подкрепено от другите трима съдии от Наказателното отделение и всъщност представлява позицията на едва 1/3 от общия съдийски състав. Очевидно грубата намеса на Панов в съдийското самоуправление, който по други поводи твърди, че е голям негов привърженик, цели именно промяна на съотношението на силите.

Наказателната акция на "съдия №1" срещу Окръжен съд-Благоевград е поредната демонстрация на натиск от страна на Панов върху работата на съдии, които отказват да подкрепят политическите му изяви. По подобен начин през втората половина на 2018 г. Панов предприе серия от атаки срещу съдиите от специализираното правосъдие, в услуга на уличените в корупция Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

В замяна на опитите на Панов да оказва натиск по делото, привърженици на осъдените вече на първа инстанция на по 20, 15 и 12 години затвор бивши ръководители на район "Младост" в столицата, организираха протести в защита на председателя на ВКС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай