Лошо. Голяма драма със сиренето

Последни данни на Министерството на земеделието и храните

Лошо. Голяма драма със сиренето | StandartNews.com

Преработвателните предприятия са произвели през ноември близо три пъти повече сирене с растителни мазнини, отколкото с козе и овче мляко. Близо 12 хиляди тона фалшиво сирене са произведени и продадени в магазините у нас за единадесетте месеца на миналата година.

Това показват последните данни на Министерството на земеделието и храните. Все пак количествата са малко по-малки от тези за същия период на 2022 г., когато са продадени почти 12 400 тона сирена с палма, пише pariteni.bg.

Само през ноември 2023 г. от мандрите са излезли 1173 тона фалшиво сирене. Пикът в производството на сирна с растителни мазнини е бил юни, когато сме изяли 1312 тона такива продукти.

В същото време произведените през ноември сирена от други млека, различни от кравето, като овче и козе например, са едва 364 тона. За единадесетте месеца производството на такива сирена е 10 240 тона.

Истинското сирене от краве мляко, произведено то мандрите, стига 69 600 тона, като през ноември количествата намаляват и са 5423 тона. За сравнение през март и май 2023 г. те надхвърлят 7000 тона.

Преработеното мляко в предприятията до ноември е над 656 млн. литра, като 95 на сто от него е кравето мляко, а 24 млн. литра е овчето и 10,5 млн. литра е козето. Едва 3,5 млн. тона пък е вложеното биволско, смесено мляко и сметана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай