Лоши новини за газа и парното

Може ли цяла зима да ни захранва газохранилището в Чирен, коментира Кремен Георгиев

Лоши новини за газа и парното | StandartNews.com

Икономията може да помогне, но няма да е решителна. Нейното действие няма да се усети в процентно изражение в разхода на горива. За мен все още е висящ въпросът дали ще има природен газ в България през зимата. Притеснително е, че вече "Булгаргаз" пращаше покани за подписване на годишните договори през септември – поне през последните няколко години, сега не е така.

Това заяви Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Мазутът не е алтернатива, каза Георгиев – това било за аварийна ситуация за 10 дни. 10 дни не е цялата зима, няма истинска алтернатива на газа, добави той пред bTV.

Според Георгиев, газохранилището в Чирен не е достатъчно да издържим без друго цялата зима. Той не се нае да прави оценка колко дълго може България да изкара само с Чирен, дори да е нагнетено на 100%. Трябват ни доставки, е позицията на Георгиев.

 В микса за юли е включен втечнен газ, но не е ясно откъде идва той. За експерта е притеснително и, че газът поскъпва през лятото, когато по принцип би следвало да поевтинява, защото никой не ползва парно. Каквито и да е облекчения и държавна помощ да има за абонатите, все е добре, заключи Георгиев.

„Ако се намали значително разхода на природен газ, производство и консумация на топлинна енергия, то на практика няма да има отопление. Икономията може да спаси в много малък процент ситуацията“. Така Георгиев коментира призива на Международната агенция по енергетика (МАЕ) към Европа да намали потреблението на газ.

Той напомни, че България използва пренебрежимо малко синьо гориво в сравнение с други европейски държави.

Сметките за парно през зимния сезон в България ще са с около 20% по-високи след последното увеличение от 29% и намаленото ДДС с 9%, изчисли Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай