Сряда,

Купуват и бягат - призрачни блокове с празни апартаменти

От: Стандарт, снимка 24rodopi -
28441
Купуват и бягат - призрачни блокове с празни апартаменти
A
A
A

Призрачни блокове с празни апартаменти и тук-там светещи прозорци.  85 на сто от жилищата в нови кооперации в Родопите са на гурбетчии, които обаче са зад граница. Правят инвестицията в нов дом и се връщат на работа в чужбина, пише „Родопи voice“.

В блока са 25 апартамента. Всички са закупени, но реално собствениците, които са в града, са трима-четирима. Всички останали са в чужбина. Такава е ситуацията в новопостроена жилищна кооперация в центъра на Кърджали. Подобна е съдбата на десетките вдигнати сгради в областния град.

Строителните предприемачи разчитат главно на гурбетчии при сделките с имоти. Апартаменти се продават още на „зелено“, а търсенето предопредели и челното място на Кърджали по строителство.

Ако през 2019 година квадратният метър вървеше по 650 евро, то към момента е над 800, като не липсват и оферти за 900 евро на кв./м. Това е централна градска част. Около 550 евро е квадратният метър във вече презастроения квартал „Възрожденци“.

„Две семейства живеем във входа. Всички жилища са продадени, обзаведени от собствениците, но самите тях ги няма. Идват рядко, за по няколко дни, за да си видят просто имота“, коментира пред екипа ни 38-годишна жена, живееща със съпруга си от около година в нов блок във „Възрожденци“.

Подобна ситуация обаче затруднява поддръжката на общите части.

„Във входа ни става все по-мизерно. Не се събират пари за почистване, не се плаща ток. Искаме от съседи някаква месечна такса за поддръжка, но обикновено отговорът е „Аз си идвам за малко, за няколко дни, живея в чужбина, защо да плащам?“. Така в един момент няколко души трябва да поемат разходи за ток, чистене, асансьор, чиято поддръжка е 80 лева на месец, отделно годишните технически прегледи, които са над 200 лева. Стига се до спиране на осветлението в гаражите. Някои са принудени дори да си поставят отделен електромер, за да ползват осветление само на своята клетка и да плащат само за една крушка“, споделя проблемите 40-годишен мъж. Закупил е апартамент в нов комплекс край Арда. Ситуацията обаче е „Всички жилища са продадени, няма кой да поддържа блока“.

„Много хора от Родопите избират да живеят в по-големи градове. Ориентират се към Пловдив, Стара Загора, София. Други пък инвестират в по няколко апартамента в Кърджали. Предимно гастарбайтери, но не само от града. Голям процент от купувачите са от селата в региона, също работещи зад граница. А така също и от съседната област Смолян“, коментира пред екипа ни брокер на недвижими имоти.

/24rodopi/


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com