Кунчев проговори за маймунската шарка. Ще ни ваксинират ли?

Четвърта инжекция срещу коронавируса едва ли ще се наложи

Кунчев проговори за маймунската шарка. Ще ни ваксинират ли? | StandartNews.com

Маймунската шарка, която разтревожи света след двегодишната пандемия от коронавирус, настъпва в Европа и поражда нови страхове. Има ли ваксина и ще се наложи ли да се имунизираме, както срещу Ковид-19?

Отговор на най-горещите въпроси по темата даде главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Съмнявам се, че ще се наложи повсеместна ваксинация заради маймунската шарка. Теоретично може да се стигне, но за целта болестта трябва да ни изненада с бързо разпространение, което е малко вероятно, коментира доц. Кунчев. По думите му заразата ще продължи да се разпространява, но с бавни темпове.

“Малко вероятно е маймунската шарка да предизвика пандемия. Да, разпространение има, но самият начин на заразяване става е доста по-тесен и интимен. Трябва да има контакт кожа с кожа. Заболяването е разпознато още преди 60-те години в Африка. Трудно обяснимо е по-бързото разпространение, което се получи сега, но и за това има обяснение. Заразяването е станало при организирането на големи партита в Европа и от мъже, които са правили секс с други мъже”, заяви още главният държавен здраве инспектор пред bTV

"Ако намерим случаи у нас, те ще бъдат поставени под карантина, както и контактните им лица. При този начин на разпространение обаче няма да се стигне до локдауни и затваряне на граници", казва Кунчев. Дадени са указания на лекуващите лекари за изследвания на вируса и какво всъщност представлява.

Той обясни, че първоначалните симптоми са общи: отпадналост, болка в мускулите и температура. Бързо, обаче се появява големият обрив. По думите му вирусът генетично се е разделил на два клона - единият вид е смъртоносен (до 10% смъртност, т.нар. конгоански), при другият (нигерийски) смъртността е под 1%, в Европа болестта е от втория вид.

"Общата прогноза за коронавируса е, че ще стане по-лек и това вече се наблюдава. Продължава секвенирането, събирането на проби и правим наблюдение на развитото на вируса. Не бива обаче да допускаме напълно да приспиване или подценяваме ситуацията", каза Кунчев, цитиран от актуално.ком.  Той добави, че за четвърта доза при ваксините срещу ковид едва ли ще се стигне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай