Кърлежът. Как да се опазим от тази напаст

Неговата популация е доста по-голяма през тази година, заради дъждовете.

Кърлежът. Как да се опазим от тази напаст | StandartNews.com

Хубавото време вече дойде. Но по традиция - в тези месеци един звяр дебне своите жертви. Още повече, че неговата популация е доста по-голяма през тази година, заради дъждовете.

Кърлежът. Той напада както хора, така и животни. Разпространен е по цялата планета. Приспособил се е към съществуване дори в климатични зони като Антарктида и Арктика. 

Атаките му се случват не само в природата - кърлежите попадат в апартамент с диви цветя, върху дрехи, животински косми. Случаите на ухапвания се регистрират най-често в предградията на градовете и селата, в градските паркове, дворове и летните вили.

Кърлежи могат да бъдат намерени върху плевели, висока трева и храсти. Вероятността за оцеляването им е толкова по-голяма, колкото по-висока е относителната влажност (от 80% и по-висока).  

Носители са на болести, вредни за хората и животните. Най-често срещаните и опасни за хората са енцефалит, борелиоза, по-специално лаймска болест, болестите на хеморагични трески, туларемия, коремен тиф, гранулоцитна анаплазмоза, бабезиоза, марсилкса треска и други, които често имат характер на епидемии. Домашните любимци са изложени на риск от заразяване с пироплазмоза, пренасяна от кърлежи.

Борбата с кърлежите е възможна само при сухо и спокойно време. Поривите на вятъра могат да отнесат продукта далеч от площадката и дъждът ще го измие. 

Повече внимание трябва да се обърне на територията на зоната за отдих и растителността, разположени по протежение на пътеките. Но с плодните храсти, дървета и градински култури трябва да се внимава. Обработката се извършва един месец и половина преди узряването на реколтата.

Не забравяйте за домашните любимци. Някои лекарства са безопасни и след половин час котката или кучето могат да бъдат пуснати на разходка. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай