Петък,

Край! Витанов взе съдбовно решение

От: Агенция Стандарт -
19138
Край! Витанов взе съдбовно решение
A
A
A

Математикът от БАН проф. Николай Витанов прекратява COVID справките, които публикува ежедневно през изминалите три години. Това обяви той във Фейсбук.

„Сводките за пандемията ще спрат на 19 март, както вече обявих. Тогава се навършват 3 години откакто се занимавам с това. Напълно стига. Не се притеснявайте, докато свърши зимата, ще имате тази информация. Пък за следващи пандемии други да правят прогнозите. Както знаете - не съветвам никого да се захваща“, пише той.

Грипната вълна и ковида се разминаха, отчита математикът. По думите му „няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен. А сценарият „Празни болници“ ще си е стабилен и през февруари“, прогнозира проф. Витанов. 

14-дневната заболеваемост днес /15 февруари/ е 8.52 на 100 000, отчита още той и публикува традиционната си проверка на ситуацията с пандемията за деня: 

Общата обстановка – „Ковид вирусът не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 319 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Хайде да видим дали дните ще станат 365. Последните десетина дни ще си ги броите сами, защото сводки тогава вече няма да има“, напомня професорът и заключва, че решението за отмяна на извънредната епидемична обстановка е било правилно. 

„Базовото репродуктивно число днес е 1.03. Над 1.00 е. Заразата се свива, но  както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо“, пише още математикът. 

Завършва анализа си обаче с положителна прогноза: „Насочваме се към приключване на Ковид пандемията“, пише Витанов. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com