Костадинов с книга за български светини

Лидерът на "Възраждане" представя в Стара Загора уникалния си пътеводител

Костадинов с книга за български светини | StandartNews.com

Уникален пътеводител за 100 български светини е написал лидерът на партия "Възраждане" д-р Костадин Костадинов. Книгата ще бъде представена в Стара Загора утре, 18 май 2021 г., от 18:00 ч. в Регионална библиотека "Захарий Княжески.

Пътеводител на старите български земи“ разказва за сто обекта на българското културно-историческо наследство извън България.

Книгата  обхваща територии от седем балкански държави (Сърбия, Косово, Северна Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния), които традиционно са възприемани като български по население и език поне до средата на XX век. Поради тази причина от нея отсъстват български паметници и забележителности от Влашко, Молдова, Трансилвания и Западните Балкани, които загубват своя български характер доста по-рано.

В пътеводителя се съдържа историческа справка за всеки обект, актуална информация за това, къде точно се намира, как да се стигне до него, за състоянието на пътищата там и за други интересни дестинации в близост. Тъй като много от старите български имена на села и градове са сменени, в него има карти, които показват едновременно и старите, и новите им имена. Той включва още и информация за българите по тези краища – колко са, къде са концентрирани и какви местни организации имат.

На повечето места, включени в пътеводителя, може да се говори само и единствено на български език – местното население или е българско, или разбира български. Частично изключение правят само обектите в Албания и Румъния.

Авторът на книгата е посетил лично описаните в нея места и се е срещнал с българите там, за да може да разкаже за оцелялото българско културно-историческо наследство.  

Д-р Костадинов създава тази книга с цел да запълни празнините в познанията на българите за българските земи от другата страна на границата, в които и до сега  живеят стотици хиляди наши сънародници, съобщават от "Възраждане".

Съхраняването на българската национална идентичност е кауза, на която е отдаден не само д-р Костадинов в поредица от свои трудове (учебника по Родинознание за 1-4 клас, книгата му „Кратък наръчник по македонския въпрос“ и др.), но и неговите съмишленици от Възраждане. Днес партията се състои от българи, доброволно обединени от идеала да превърнат Родината ни в предпочитано място за живот, работа и отглеждане на деца за всички наши сънародници, се казва още в съобщението на "Възраждане".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай