Коронавирусът прати хората на село

Софиянци масово ремонтират вилите си, купуват къщи с двор

Коронавирусът прати хората на село | StandartNews.com

Снимката е илюстративна

Коронавирусът прати хората на село. Софиянци ремонтират вилите си, за да се спасят в тях, ако пандемията отново доведе до затваряне на градове. Масово в цялата страна се търсят селски къщи с двор, което вече повиши цените им, отчитат агенциите за недвижими имоти.
Изследване на Института за пазарна икономика потвърди с цифри новата тенденция. Малко след края на извънредното положение в страната екип на ИПИ проведе работна среща с над 20 кметове на кметства и кметски наместници от селата на територията на община Габрово. Те посочиха, че пандемията е довела до оживление в селата и до ръст на регистрациите по настоящ адрес. Месеци по-късно решихме да проверим това твърдение, като го съпоставим с официалните данни, обясни Петър Ганев от ИПИ. За целта институтът е използвал тримесечните данни за населението от ГРАО и е сравнил цифрите по населени места към 15 март и 15 юни 2020 г. Данните за Габрово са категорични - селата на практика се удвояват. С. Армените от 111-ма става 243-ма жители, с. Златевци се увеличава от 63-ма на 133-ма души, с. Харачерите от 24-ма на 52-ма жители и т.н.
Още през лятото имотните агенции отчетоха бум в продажбите на селски къщи като профилът на купувачите бе млади семейства с деца, а причината - далече от коронавируса. Особен интерес и досега има към имоти в област Велико Търново. В Пиринско също отчетоха бум в търсенето на къщи с двор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай