Комисия подкрепи забраната за наргиле на закрито

Парламентарната комисия по образованието и науката прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които се предлага въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито...

Комисия подкрепи забраната за наргиле на закрито | StandartNews.com

Парламентарната комисия по образованието и науката прие на първо четене промените в Закона за здравето, с които се предлага въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито, съобщава БГНЕС.

Текстовете се обсъждат още от 2017 г., а законодателната инициатива е на група депутати от „Обединени патриоти“, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Предложението е направено основно заради здравето на децата и подрастващите, като предвижда забраната да обхване всички наргилета, независимо дали са пълни с тютюн или плодови смеси.

В своите мотиви вносителите са категорични, че пушачите на наргиле вдишват същите вредни вещества каквито и пушачите на обикновени цигари. Освен тях обаче, въгленът, който разпалва сместа за пушене, засилват вредите за човешкото здраве. Времето също има значение – една цигара се пуши за около 5 минути, докато при наргилето може да трае около 40 минути.

Подкрепа за промените декларира заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. „Всички законодателни инициативи, които са свързани с това младите хора да имат добър пример за подражание и да не са зависими, нашето министерство ги подкрепя“, заяви Сачева след заседанието на комисията. Тя обаче напомни, че въпросът за контрола е комплексен и не е само в сферата на образователното министерство. „По принцип в зоните около училищата не би трябвало да има продажба на алкохол и цигари, но тук е необходимо по-голямо сътрудничество с общините", смята Сачева. Според нея ролята на министерството е не само подкрепяща, а е свързана и с подобряването на информираността на децата.

От МОН обаче напомнят – своята роля за това трябва да имат и родителите.

По-висок контрол поискаха от сдружение „България без дим“. Неговият председател д-р Маша Гаврилова изрази подкрепа за идеята към забраната за пушене на закрито да бъдат прибавени и наргилетата, но настоя това да важи и за електронните цигари. „Не тези, които са нагреваемите, защото те са тютюневи изделия и по принцип си влизат в забраната. Ние предлагаме в закона да се казва „забрана за пушене на тютюневи и свързаните с тях изделия“, обясни тя. Според нея трябва да бъдат разширени и правомощията на някои контролни органи, сред които БАБХ, Инспекцията по безопасност на труда и органите на МВР.

Законопроектът вече получи подкрепа от Комисията по здравеопазване, която е водеща в разглеждането му. Предстои да влезе за обсъждане и в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай