Петък,

КНСБ ще връща българи от Украйна, Молдова и Зап. покрайнини

От: Редактори -
A
A
A

Проект на КНСБ „Възраждане“ цели да върне у нас 100 хил. българи от Украйна, Молдова и Западните покрайнини, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Проектът вече е представен на премиера и на финансовия министър, каза Димитров.

„Идеята не е да внасяме работници, а да потърсим механизъм за устойчиво заселване на българи, които живеят в Украйна, Молдова и Западните покрайнини, говорим за хора с квалификация. По неофициални данни в Молдова живеят около 300 хил. българи, а в Украйна официалното преброяване показва малко над 200 хил. всъщност реалните числа никой не знае колко са точно. Нашите допускания са, че наистина говорейки за 600-700 хил. души за хора с българско самосъзнание, поне 100 хил. на първо време биха могли да бъдат привлечени, ако държавата, всички институции, местната власт, бизнесът и синдикатите имат единодействие“, обясни синдикалистът.

Бизнесът трябва да картографира подробно свободните работни места в цялата стран и условията, при които се предлагат. Местната власт трябва да каже какви са  възможностите да предостави определени условия за живот, обикновено говорим за изоставени къщи около големите градове и в по-малките населени места, и при какви условия могат да бъдат придобити, посочи Димитров.

Предварителните разчети на КНСБ показват, че за година ще са необходими около 100 млн. лв. за около 30 хил. души и още толкова за ремонт и придобиване на къщи.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички