Кантарджиев притеснен: Политически експерименти със здравето

Чака по 3000 заразени на ден

Кантарджиев притеснен: Политически експерименти със здравето | StandartNews.com

Огромното си притеснение от затихналата ваксинация, новата вълна на разпространение на коронавируса и липсата на адекватна реакция от страна на здравното министерство изрази проф. Тодор Кантарджиев в интервю за България он ер. След като министър Стойчо Кацаров го пенсионира като директор на Националния център за заразни и паразитни болести именитият експерт стана консултант по ваксинацията на Столична община.

"Държавата има план за справяне с пандемията, който е на Министерския съвет. Но мерките сега не отговарят на написаното в плана. Когато има план, той трябва да се спазва. Но едни мерки дават ефект самокогато са навреме", заяви професорът.

Той е категоричен, че не е време за политически експерименти за сметка на здравето на хората. И подчерта, че за 100 дни от управлението на министър Кацаров не е направено нищо, за да отидат хората да се ваксинират.

"Като има ваксини - те трябва да се слагат, а не да стоят в хладилниците. Защото е доказано, че в хладилника ваксината не действа", коментира проф. Кантарджиев.

Според него мерките за затваряне на 50% от държавната администрация и дистанционна работа ще имат обратен ефект.

"Това дали няма да увеличи двойно повече опашките на хората, които чакат за смяна на регистрации на автомобили например. Хората от администрацията са притеснени как да въведат тези мерки за толкова кратко време. Криза не се управлява като се оставят заведенията да правят каквото си искат", категоричен беше Кантарджиев.

Той прогнозира, че до края на месеца ще има по 2500-3000 нови болни на ден.

"От началото на тази четвърта вълна не съм оптимист. Хора ваксинирайте се, нито системата, нито мерките ще ви предпазят от заразата. Виждаме как младите започват да се разболяват, децата тийнейджъри боледуват с клинични прояви", алармира професорът.

И уточни, че все още не е изпуснат моментът за безопасна ваксинация, когато рискът от заразяване между първата и втората доза ваксина е по-малък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай