Какво ново в данъчните декларации

Фирмите дават в НАП справки за доходите по трудов договор на служителите си, както и колко пари са им удържани за данъци

Какво ново в данъчните декларации | StandartNews.com

Днес започва данъчната кампания за доходите, които хора и фирми са получили през миналата година. Националната агенция за приходите очаква над 600 хиляди декларации от физически лица и повече от 300 хиляди декларации от юридически лица - или общо към един милион декларации, каза пред журналисти Биляна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП. Тя престави и нововъведенията за тази година.

Какви справки ще са необходими

От тази година всяка фирма трябва да подаде справка в НАП и за доходите по трудов договор за нейните служители, както и колко пари са им удържани за данъци и за социални осигуровки. Фирма, основен работодател, трябва да даде информация не само за доходите, които тя е изплатила, но и за доходите на нейните служители от други работодатели, в които нейният служител е работил. Основният работодател е този, при който работим в края на годината. Информация за доходите на хората по граждански договори се подават по отделен ред, който остава непроменен.

ВИЖ ОЩЕ: Подаваме данъчни декларации за доходите от 2019 г.

Справките за доходите на служителите се подават от фирмите да 28 февруари, нищо че годината е високосна. Корекции в тях обаче могат да се правят до 30 септември.

Вече няма нужда хората да дават служебни бележки за доходите си от друго място, както и ТЕЛК-овите решения и тези, че имат деца с увреждания. Тази информация се събира по служебен път.

Срокът за отстъпка в данъка досега беше краят на януари, а сега е 31 март, защото хората ще подават своите декларации именно през март. Отстъпката е до 5 процента от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лева.

Срокът за подаване на данъчни декларации и плащане на данъка изтича на 30 април. Плащането може да е без банкови такси през ПОС терминал. На страницата си НАП има виртуален ПОС, който е най-удобен за плащане, посочи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

НАП пуска предварително попълнени декларации

С информацията от фирмите НАП ще подготвя попълнени вече декларации за доходите не физическите лица. Те ще се подават както досега по електронен път, по пощата или в офис на НАП. Доходите от наеми се вписват лично от наемодателите, защото за част от тях Приходната агенция няма предварителна информация.

Предварително попълнена декларация  - през март - ще получат онези, които имат Персонален идентификационен код (ПИК), като в документа ще трябва да нанесат промени, като данъчни отстъпки, които биха желали да ползват, поясни по БНТ по-рано Бъчваров.

ПИК се получава във всеки офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължителен електронен подпис. Самоосигуряващите се лица подават декларация за доходите си само по електронен път. Това може да стане обаче, ако те имат ПИК. В НАП отчитат огромен интерес към получаване на ПИК - само в София днес до обяд са поискани неколкостотин сертификата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай