Кабинет за дълго бягане

Кабинет за дълго бягане | StandartNews.com

Смятам, че г-н Пламен Орешарски изпълни обещанието си да състави кабинет от професионалисти. Политически известни лица са само тримата от предложените министри - на външните работи, на отбраната и на социалната политика. Но и тримата същевременно са и експерти в своята област. Кристиян Вигенин дълго време възглавява международния отдел на БСП и изигра важна роля в избора на Сергей Станишев за председател на ПЕС. А има вече и немалък опит като евродепутат. Хасан Адемов също така дълго време е работил в парламентарната комисия по социалните въпроси, както и Ангел Найденов - в комисията по отбрана и национална сигурност. И това е добър знак, че ръководствата на БСП и ДПС не са оказвали някакъв особен натиск върху Орешарски за назначения на повече политически фигури. Положително действие от страна на ДПС е, че се отказа от първоначалните си претенции за земеделското ведомство. Това означава, че не иска повече да бъде свързвано с бизнес интереси, а именно с проблемите на своя електорат.

Добро решение е и назначаването в МВР на професионалист като Цветлин Йовчев, а не на политическо лице. Малко изключение е може би, че един филолог - Мариана Георгиева - става министър на младежта и спорта, но в крайна сметка тя ще може да разчита на своите заместници и експерти.

Създаването на специално министерство за усвояване на инвестициите на пръв поглед може да изглежда изкуствено и излишно, но при сегашната икономическа ситуация на страната не е така. Изоставането ни в усвояването на европейските фондове е голям проблем, а те са единственият сериозен приход на инвестиции, на който засега може да разчитаме. Така погледнато, съставът на кабинета е направен да решава дългосрочни задачи, а не да "гаси пожари".

Остава сега и партията мандатоносител да не се бърка на премиера и кабинета му и до го остави да работи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай