Изстрели на Капъкуле. Мигранти щурмуват границата

На граничния пункт стана страшно

Изстрели на Капъкуле. Мигранти щурмуват границата | StandartNews.com

На Капъкуле стана страшно. Турската полиция се принуди за произведе изстрели, включително от автоматично оръжие, за да спре група мигранти, които се опитаха да щурмуват границата и да влязат в България.

Над 100 души от Афганистан и Сирия са искали да отидат в Европа. Бежанците са се сбили с турските полицаи. Полицията е открила огън във въздуха, предаде БЛИЦ.

В резултат на опита на мигранти да щурмуват турския граничен пункт "Капъкуле" и да преминат на българска територия пунктът бе затворен за около два часа.

На видеоклипове се вижда, че сред бежанците има жени и деца. Те блъскат телените огради и се опитват да ги разрушат, за да нахлуят в зоната към българския граничен пункт. Чуват се няколко откоса от изстрели, включително с автоматично оръжие, от страна на турските сили на реда, които опитват да овладеят положението.

От областната администрация на Одрин заявиха, че информацията, разпространявана в социалните медии, че ГКПП "Капъкуле" е бил превзет от бежанци не отговаря на истината.

От там заявиха следното:

На 24.05.2023 г., около 09:45 ч., маргинална група, която пристигна пред пункта "Капъкуле" с автобус, декларира, че принадлежи към „Ахмедийската религия на мира и светлината“ и че иска да отиде в Европа с мотива, че са подтиснати в страните.

Цялата група е задържана след съразмерна намеса на митническа охрана, жандармерия и полицейски екипи при опит за насилствено проникване в митническата зона под въздействието на провокатори от групата, които са декларирали, че не могат да преминат границата по законово установения ред.

Сред задържаната група има лица от Англия, Тайланд, Иран, Ирак, Азербайджан, Алжир, Йордания и турски граждани. Започнато е съдебното разследване по отношение на организаторите и подбудителите на този инцидент, за който се смята, че има провокативна цел.

Установено е, че двама души от Обединеното кралство, които са в посочената група и се представят за журналисти, са дошли в Истанбул по въздух на 22.05.2023 г. през нощта, след което са се срещнали с тази група и са дошли заедно пред "Капъкуле".

След като групата бе задържана, процедурите за влизане и излизане на "Капъкуле" са продължили в щатен режим и в момента гражданите се обслужват без никакви проблеми.

От Гранична полиция заявиха, че нямат информация. Междувременно екшън с участието на нелегални мигранти се разигра и в София.

Джип с румънска регистрация отказал да се подчини на полицейско разпореждане в района на летище София и последвало преследване. Джипът блъска четири автомобила до офис сградата на летището, а шофьорът е избягал и се издирва.

В багажника на джипа са открити петима нелегални мигранти. Те са без документи. По информация на NOVA са сирийски граждани.

„Шофьорът е офейкал, защото се осигурява от условия за офейкване и за покриване на случаи. И някой ден може да има и жертви, както е имало. Доколкото видях, в никоя от паркираните коли не е имало човек”, коментира Георги - собственик на ударена кола.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай