Изписват блъснатата от трамвай лекарка

Изписват блъснатата от трамвай лекарка | StandartNews.com

Днес изписват от "Пирогов" жената, която бе блъсната от трамвай миналия месец. Специалисти от лечебното заведение изнесоха информация за лечението й на брифинг.

"Тя е контактна и говори. Вече може да сяда и има възстановени движения на раменния пояс. От 2 дни я изправяме и на крака, а това е един щастлив за нас случай", разказа доц. Асен Балтов, завеждащ Първа травматологична клиника в „Пирогов".

Той припомни, че нейният съпруг, който също бе блъснат от трамвая е опериран по спешност, заради открита фрактура. „Неговото лечение ще продължи по-дълго, отколкото нейното възстановяване, защото понякога откритите фрактури се усложняват и не зарастват толкова лесно и бързо" допълни доц. Балтов.

Състоянието на пациентката е добро предвид характера на травмата й, посочи проф. Милан Миланов, ръководител на Клиниката по интензивно лечение в УМБАЛСМ „Пирогов". По думите му, смъртността при една такава травма е над 85%. "Спокойно мога да кажа, че в 50% от европейските болници пациентът щеше да загине", каза той. На практика се приема, че такава травма е несъвместима с живота. Въпреки това специалистите от "Пирогов" се пребориха за живота на пострадалата.

Случаят е един от малкото, в които е спазено правилото за „златния час". Жената е пристигнала буквално 1 час след затискането от трамвая, след като е извадена от пожарникарите, което е способствало за предприемане на бързи действия със съвременни средства за лечение на политравматично болен пациент, посочи доц. Балтов.

На брифинга стана ясно, че пострадалата се казва Иглика Михайлова и по професия е лъчетерапевт. Тя и съпругът й бяха блъснати на бул. „Ситняково" от трамвай, движещ се по линия №23 вечерта на 20 януари 2015 г. 

По думите на лекуващите лекари над 100 нейни пациенти са се обаждали в болницата, за да се интересуват добронамерено от нейното състояние. Пред журналисти тя благодари за професионализма всички лекари в „Пирогов" и си пожела възможно най-бързо да се завърне към работата и пациентите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай