Изненада от Гешев. Рок поздрав от Азербайджан

Главният прокурор се срещна със студенти българисти

Изненада от Гешев. Рок поздрав от Азербайджан | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев изненада българите като им пусна рок поздрав за 3 март. И то не от София, а от Баку.

Гешев отбеляза 3 март на среща със студенти от специалност „Българска филология“ на Славянския университет в столицата на Азербайджан. В Туитър обаче главният прокурор пусна песен на рок-група "Епизод", която е по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

„Радвам се, че на националния празник на страна ми съм именно тук, където българският език обединява млади хора като вас. Това е доказателство, че различията сближават, поставяйки стабилните основи на едно по-добро бъдеше. Образованието е основа за постигане на всяка цел, която си поставяме“, каза Гешев при срещата със студенти и преподаватели от Славянския университет в Баку.

Гост на университета бе и главният прокурор на Република Азербайджан Камран Алиев. Той подчерта символиката в това, че официалното посещение на представители на ръководството на българската прокуратура съвпада с националния празник на България. „Това е знак за приемственост и приятелство между двата народа“, подчерта Алиев.

Домакин на ръководителите на прокуратурите на България и Азербайджан бе ректорът на Славянския университет в Баку д-р Анар Нагиев.

„Силата на един народ е в паметта на неговата история! Нещо повече, адмирации към всички вас - избрали да изучавате културата и езика на моя народ. Надявам се след време някои от вас да дойдат в България и заедно с българските си връстници да надграждат приятелските отношения между България и Азербайджан”, подчерта още Иван Гешев. Близо 50 студенти в Баку изучават български език. Програмата продължава четири години, а завършилите получават диплома по „Българистика“, която се признава и у нас, разказа проф. Бисерка Велева-Петрушенко, преподавател в университета.

Водената от Иван Гешев делегация, в която влизат заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, дариха на Центъра за български език и култура към Славянския университет българска историческа и художествена литература.

Центърът е създаден през 2004 г. Сред преподавателите в университета е и проф. Рафик Новрузов - създател на първия азербайджанско-руски и азербайджанско-английски юридически речник. Новрузов посочи, че в момента се работи по проект за учебник по български език в Азербайджан, а също така разговорник и речник.

Ето текстът на Вазовото стихотворение:

"Вий, покойници, в други полк сте днес,

отпуск няма там, ни зов за борба,

Вий братски се прегърнахте със чест

и с лека нощ до втората тръба.

 

Българийо, за теб, за теб умряха те,

една бе ти достойна зарад тях

и те за теб достойни, достойни Майко са,

за Твоето име падаха без страх.

 

Паднахте без стон, войни горделиви,

не за златен трон, не зарад кумир,

да беше тъй-днес щяхте да сте живи,

не бихте срещнали куршума, спете в мир.

 

В мир почивайте, сред покоя леден,

в тишина без зов на тръба, на вожд,

към вечността е маршът ви последен,

в сърцата ни.

Юнаци, лека нощ.

 

Българийо, за теб, за теб умряха те,

една бе ти достойна зарад тях

и те за теб достойни, достойни Майко са,

за Твоето име падаха без страх.

 

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

Юнаци, лека нощ.

 

Спете в мир."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай